Wie hete chilipepers eet, loopt minder kans op hartziekten

Je zou misschien denken dat veel pikante pepers eten voor hartproblemen zorgt, maar het omgekeerde blijkt waar te zijn. Zo blijkt uit een recent onderzoek dat je 40 procent minder kans maakt om een hartaanval op te lopen als je minstens vier keer per week hete chilipepers eet.

De studie, gepubliceerd in de Journal of the American College of Cardiology, werd gedurende acht jaar uitgevoerd in Italië bij 23.000 mensen. Wie vier keer per week hete pepers at, maakte 40 procent minder kans op een hartaanval en 50 procent minder kans op een beroerte.

De leidende onderzoeker Marialaura Bonaccio wijst erop dat de deelnemers uiteenlopende voedselpatronen en diëten volgden. Het enige dat alle deelnemers gemeen hadden, was het eten van chilipepers, wat dus een positief effect op de gezondheid heeft.

Chinezen en Amerikanen

pixabay

In 2015 werd al bij 500.000 Chinese mannen en vrouwen een gelijkaardige studie uitgevoerd, waaruit bleek dat de consumptie van pikant voedsel zorgde voor 14 procent minder sterfgevallen en 22 procent minder ischemische hartklachten.

Ook in de VS werd al zo’n onderzoek uitgevoerd. Amerikanen die chilipepers aten, liepen 13 procent minder kans om het leven te laten. De eetgewoonten van de Amerikanen waren echter zo slecht dat amper 0,1 procent van de bevolking een gezond voedingspatroon bleek te hebben.

Niet helemaal zeker

Toch is het nog niet helemaal zeker dat de mensen uit de studies wel gezonder werden van de pepers zelf. Zo zijn mensen die graag chilipepers eten, vaak meer geneigd om verse ingrediënten, groenten en andere kruiden te consumeren.

Meer
Lees meer...