Hier zijn een paar cijfers om de euforie rond Macron wat te temperen

Hier zijn een paar cijfers om de euforie rond Macron wat te temperen

Emmanuel Macron van En Marche! wordt de nieuwe president van Frankrijk. De sociaal-liberaal heeft 66% van de stemmen gekregen en daarmee zijn tegenstander Marine Le Pen van Front National verslagen. Dat lijkt easy peasy maar, als je de uitslag goed bekijkt, zijn er toch wel een aantal opvallende zaken.

Zo blijkt bij de jongste kiezers, uit de groep 18 tot 24 jaar, het Front National veel populairder te zijn dan die 66% van Macron aangeeft. In die leeftijdscategorie haalt Le Pen 44% van de stemmen. Het biedt perspectieven voor haar voor 2022, als ze opnieuw een gooi naar het presidentschap zou doen dan.

Opvallend is dat dit helemaal ingaat tegen andere resultaten waar populistisch rechts aan de verkiezingen meedeed de jongste tijd. Zowel in Nederland als de VS deden Wilders en Trump het net minder goed bij de jeugd bijvoorbeeld.

Le Pen verloor vooral zwaar bij de oudste kiezers, de 65-plussers, waar ze maar 20% haalde.

Vrouwen

Ook opvallend is dat Le Pen toch 20% van de stemmen binnenrijfde die in de eerste ronde naar de centrumrechtse François Fillon gingen, ondanks diens oproep om zeker niet voor haar te stemmen.

Le Pen haalde ook meer stemmen bij vrouwen dan bij mannen, en ook dat is een stijlbreuk, want populistisch rechts scoorde overal tot nu toe duidelijk beter bij mannen.

Bij de arbeiders en landbouwers haalde Le Pen het ook: 63% van de mensen die met hun handen werken, stemden op haar.

Dubbel en tegen

De opkomst was met 74,6 procent trouwens historisch laag voor deze ronde. Dat is beduidend lager dan bij de vorige presidentsverkiezingen, vijf jaar geleden. Verder was er een recordaantal van 11,5 procent blanco en ongeldige stemmen.

Marine Le Pen kreeg ook meer dan dubbel zoveel stemmen als haar vader, die in 2002 de tweede ronde haalde van de presidentsverkiezingen. Meer dan 10 miljoen Fransen stemden op haar.

Belangrijk is ook waarom de Fransen op Macron stemden. En de belangrijkste reden (43%) blijkt te zijn dat ze niet op Le Pen wilden stemmen. Slechts 33% zei op Macron te stemmen voor de politieke vernieuwing die hij belooft te brengen, en slechts 16% zegt dat te hebben gedaan voor de inhoud van zijn programma. 8% stemde op de nieuwe president omwille van zijn “persoonlijkheid”.

Ook heel tekenend is dit: slechts 39% van de Fransen die gisteren stemden, zegden dat ze willen dat de nieuwe president een meerderheid haalt bij de parlementsverkiezingen van juni.

Gesponsorde artikelen