“Hij greep me onder mijn rok en zijn hand eindigde op mijn vagina”: Trump weer van twee aanrandingen beschuldigd

“Hij greep me onder mijn rok en zijn hand eindigde op mijn vagina”: Trump weer van twee aanrandingen beschuldigd

Presidentskandidaat Donald Trump is opnieuw door twee vrouwen beschuldigd van aanranding. Een aantal vooraanstaande geldschieters van de Republikeinse Partij heeft de partijtop ondertussen opgeroepen om Donald Trump te laten vallen. Ze zijn bang dat de stroom beschuldigingen van vrouwen die zeggen dat ze door Trump seksueel zijn belaagd, de partij blijvende schade toebrengt. Daarmee lijkt zijn lot nu wel echt bezegeld.

Kristin Anderson vertelde aan de Washington Posy hoe ze begin jaren 90 bij een uitgaansgelegenheid in Manhattan in gesprek was met een paar vrienden, toen ze plotseling vingers onder haar minirokje voelde. Die vingers schoven omhoog over haar dij en betastten eerst haar ondergoed en zochten zich daarna een weg naar haar vagina.

Anderson schrok, schoof de hand weg, en sprong op van de bank. Dat was het moment dat ze hem zag: Donald Trump. Ze herkende zijn karakteristieke gezicht, zegt ze. “Met zijn haar en wenkbrauwen. Ik bedoel, niemand anders heeft zulke wenkbrauwen.”

Dertig seconden

Anderson was een jonge twintiger die probeerde naam te maken als model. Ze werkte daarnaast ook als grimeuse en in restaurants. Trump was in die tijd al een bekendheid. Hij liet zich vaak zien in het nachtleven van New York. Anderson en haar vrienden dachten: “Oké, Donald is walgelijk, dat weten we allemaal. Laten we gewoon verder gaan.” Ze vertelde het aan vrienden, ook jaren later nog. Eén van die vrienden zocht een paar dagen geleden contact met de krant. Een journalist nam vervolgens contact op met Anderson.

Het voorval duurde naar haar zeggen niet langer dan dertig seconden. Het Trump-kamp ontkent de beschuldiging, maar Andersons verhaal strookt pijnlijk met de uitspraken die Trump deed in de video uit 2005 die vorige week uitkwam.

The Apprentice

Ook een van de kandidates van het programma The Apprentice waar Trump aan meewerkte, Summer Zervos, zegt te zijn aangerand door Trump. De eerste keer dat Zervos Trump ontmoette werd ze naar eigen zeggen ongevraagd gezoend.

Toen ze op een later moment een afspraak met Trump had bij een hotel in Los Angeles om het over een baan te hebben, begon hij haar volgens Zervos opnieuw te zoenen. Beide keren wees de vrouw hem af.

Het Trump-kamp ontkent de beschuldigingen, maar diverse verhalen stroken met de uitspraken die Trump deed in de video uit 2005 die vorige week uitkwam. Daarin leek de Republikeinse presidentskandidaat op te scheppen dat als je beroemd bent, je vrouwen kan aanranden. “Ik zoen ze gewoon, ik wacht niet eens. Je kan ze in het kruis grijpen, je kan alles doen”, zei Trump. Sinds de opname uitkwam hebben diverse vrouwen gezegd te zijn aangerand door Trump.

Maar het zijn niet alleen de beschuldigingen die Trump parten spelen. Naar aanleiding van de verhalen zijn Amerikaanse media met een hernieuwd enthousiasme in oude uitspraken van Trump gedoken. Zo dook deze week onder meer een video op waarin Trump over een jong meisje zegt: “Over tien jaar ga ik met haar uit. Kan je het je voorstellen?”

Lijst wordt lang

De Amerikaanse Huffington Post publiceerde onlangs een lijst met namen van vrouwen die Trump van soortgelijk gedrag hebben beschuldigd. Onder wie Jessica Leeds en Rachel Crooks: zij vertelden kort geleden aan de New York Times te zijn aangerand door de presidentskandidaat. Bij Leeds zou dat zo’n 30 jaar geleden zijn gebeurd. Crooks zegt dat ze in 2005 op de mond werd gekust door Trump.

Een aantal vooraanstaande donoren van de Republikeinse Partij heeft de partijtop ondertussen opgeroepen om Donald Trump te laten vallen. Ze zijn bang dat de stroom beschuldigingen van vrouwen die zeggen dat ze door Trump seksueel zijn belaagd, de partij blijvende schade toebrengt.

Bruce Kovner, een investeerder en filantroop uit New York die de partij sinds 2012 2,7 miljoen dollar heeft geschonken, verwoordt de zorgen van de geldschieters. “Hij is een gevaarlijke demagoog, totaal ongeschikt om de verantwoordelijkheden van een Amerikaanse president te dragen”, schrijft hij in een e-mail aan het partijbestuur.

“Op een bepaald moment moet je naar jezelf kijken en erkennen dat je steun voor Trump niet meer aan je kinderen kunt uitleggen, vooral niet aan je dochters”, stelt David Humphreys, een zakenman uit Missouri die de partij de laatste vier jaar 2,5 miljoen dollar gaf. Hij was van meet af aan gekant tegen de kandidatuur van Trump.

Gary, die niet weet waar Aleppo ligt, dan maar

Donoren zijn gestopt met geld geven, en sommigen hebben zelfs de partij de rug toegekeerd. Zij zoeken hun heil bijvoorbeeld bij Gary Johnson, een oud-gouverneur van New Mexico die namens de Libertijnse Partij presidentskandidaat is. Hij kwam in opspraak omdat hij tijdens een tv-gesprek niet bleek te weten waar Aleppo ligt.

Door alle controverse rondom Trump is er ook veel kritiek op partijvoorzitter Reince Priebus. Die houdt in het openbaar natuurlijk zijn steun voor Trump vol. Maar volgens bronnen van The New York Times ligt hij wel degelijk wakker van alle perikelen rond de vastgoedmagnaat en de verdeeldheid in zijn partij.

Ratten

Overigens is er ook een stroming binnen de Republikeinen die juist wil vasthouden aan de kandidatuur van Trump. Ze zijn bang dat het nu laten vallen van de omstreden zakenman stemmen kost bij de verkiezingen voor het Congres, die op 8 november gelijktijdig met de presidentsverkiezingen worden gehouden. Een Democratische president met een Democratische meerderheid in het Congres is voor deze groep een nachtmerrie.

“Ik ben ontzet door onze eigen mensen die als ratten het zinkende schip verlaten”, schrijft Rosie Tripp, een partijbestuurder uit New Mexico over de vele Republikeinse politici die zich van Trump hebben afgekeerd. “Hij die zonder zonde is werpe de eerste steen. Ik weet zeker dat ze zelf ook niet proper zijn.”

Een andere bestuurder verwoordt het nog krasser: “Er zijn ergere dingen in de wereld, en Hillary Clinton staat hoog op die lijst.”

Gesponsorde artikelen