Hinder openbaar busvervoer morgen door stakende vakbonden: NMBS verwacht geen problemen

Hinder openbaar busvervoer morgen door stakende vakbonden: NMBS verwacht geen problemen

Morgen gaan de drie grote vakbonden opnieuw actievoeren tegen de pensioenplannen van de federale regering. Er zal in Antwerpen, Gent, Leuven, Hasselt en Kortrijk gemanifesteerd worden. Er wordt hinder verwacht op de lijnen van De Lijn en de MIVB, de NMBS verwacht geen hinder.

Met hun acties uiten de vakbonden hun ongenoegen over het uitblijven van een vervroegd pensioen voor mensen met een zwaar beroep. Zo is het nog steeds niet duidelijk wie al dan niet een zwaar beroep heeft en wie in de toekomst nog vroeger op pensioen kan.

Ook gaan de vakbonden niet akkoord met het huidige beleid van de regering. Het gaat vooral over maatregelen zoals de hogere wettelijke pensioenleeftijd en het geplande pensioen met puntensysteem. Voor de zomervakantie werd er nog een grote nationale betoging gehouden.

Protest in 5 Vlaamse steden

Er zijn in alle provincies actiemomenten gepland. In Brussel staat er een grote manifestatie vanaf 10 uur op het Albertinaplein. Er worden zo’n 10.000 betogers verwacht. Ook zijn ze van plan om het parlement te omringen met een menselijke ketting. Een vakbondsdelegatie zal wellicht premier Charles Michel (MR) en Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) ontmoeten.

In Antwerpen start een manifestatie om 10.30 uur aan de Leopold De Waelplaats, in Leuven om 10 uur aan het Martelarenplein, in Hasselt om 10.30 uur aan het station, in Gent om 11 uur aan de Federale Pensioendienst in de Koningin Fabiolalaan en in Kortrijk om 11 uur aan de Federale Pensioendienst in de Keer der Vlamingenstraat.

Aan de andere kant van de taalgrens staan er manifestaties gepland in La Louvière, Luik en Namen.

‘Pensioenkrant’ van miljoen exemplaren

ACV, ABVV en ACLVB brengen samen ook een ‘pensioenkrant’ met een oplage van maar liefst één miljoen exemplaren. Daarin staat onder andere informatie over de regeringsplannen rond zware beroepen. Dat meldt de VRT.

“Iedereen moet weten wat de regering van plan is”, staat er te lezen. De pensioenkranten zullen onder andere uitgedeeld worden aan bedrijfspoorten, in winkelcentra, aan stations en in woonwijken.

Hinder openbaar vervoer

Bij De Lijn waarschuwen ze dat er hinder kan zijn omdat personeelsleden aan de actie zullen deelnemen. Hoe groot de hinder zal zijn, is nog niet geweten. Er worden vooral storingen en vertragingen verwacht op de stadsnetten van Antwerpen en Gent en mogelijk in Vlaams-Brabant. Meer informatie is op de website van De Lijn te vinden.

Ook bij de Brusselse MIVB verwachten ze problemen. Er wordt vanaf 6 uur ’s ochtends een contactcenter geopend op het nummer 070/23.20.00. je kan ook terecht op de website van de MIVB en op Facebook en Twitter.

Bij NMBS verwachten ze niet meteen hinder. “Als die er zou zijn, dan waarschijnlijk beperkt”, klinkt het.

Gesponsorde artikelen