Historisch moment! Amerikanen drinken voor het eerst in decennia meer water dan frisdrank

Historisch moment! Amerikanen drinken voor het eerst in decennia meer water dan frisdrank

Vorig jaar was water, gemeten in omzet, de meest gedronken drank in de Verenigde Staten, zegt het onderzoeksbureau Beverage Marketing Corp. En da’s voor het eerst in decennia. Tot nu dronken ze meer koolzuurhoudende frisdranken zoals cola dan water.

Gemiddeld dronken de Amerikanen bijna 150 liter water uit een fles per persoon. Daarnaast dronken ze per persoon gemiddeld 145 liter aan frisdranken.

Dat is flink minder dan de bijna 200 liter frisdrank die rond de eeuwwisseling per persoon werden gebruikt. We moeten overigens niet te blasé doen: België staat zesde op de wereldranglijst als het aankomt op frisdrankconsumptie, met 108 liter per jaar. We zijn daarmee koploper in Europa.

Twee redenen

Maar, terug naar de VS. Hoe is de historische switch gebeurd? Er zijn twee redenen. De eerste: door een frisdrankbelasting. Meerdere steden hebben die ingevoerd, in de strijd tegen overgewicht en diabetes. De eerste stad was Berkeley in Californië, dat in 2015 een belasting van zo´n 3,5 dollarcent per liter invoerde.

Daar daalde de frisdrankconsumptie vervolgens met 20 procent. In grote steden als Philadelphia, San Francisco en Seattle is ook zo’n belasting ingevoerd, of is het besluit genomen om dat te gaan doen.

Philadelphia zette de stap omdat bijna 70 procent van de volwassenen in de stad te dik is.

De tweede redenen is marketing. De switch doet de frisdrankgiganten geen pijn: integendeel. De drie meest gedronken merken flessenwater in de VS zijn Nestle PureLife, Dasani (Coca Cola) en Aquafina (Pepsi).

2.000 keer duurder

Ze hebben de jongste jaren gigantisch veel geld gespendeerd aan marketing. Tijdens de Super Bowl dit jaar stak bijvoorbeeld Pepsi z’n geld in een commercial voor z’n watermerk Lifewtr in plaats van voor z’n cola’s.

Flessenwater kost in de VS 2.000 keer meer dan kraanwater, dat, zo is al verschillende keren gebleken, minstens even gezond en soms zelfs gezonder bleek te zijn dan het water dat in de VS in flessen wordt verkocht.

Gesponsorde artikelen