Historische score voor Groen, maar Theo Francken en N-VA blijven koning in peilingen

Historische score voor Groen, maar Theo Francken en N-VA blijven koning in peilingen

Het politiek jaar is herbegonnen en Theo Francken mag zich in de handen wrijven: zijn partij scoort hoge toppen en hij mag zichzelf de populairste politicus van Vlaanderen noemen. Ook Groen mag tevreden zijn: zij scoorden nooit hoger. Sp.a zit dan weer in de hoek waar de klappen vallen. 

Verrassend kunnen we het nauwelijks noemen: als de Vlaming vandaag naar de stembus zou trekken, dan regeert N-VA verder, ze halen dertig procent. Dat is het resultaat van de Grote Peiling van VTM, Het Laatste Nieuws, RTL en Le Soir. Groen wordt dan weer de derde partij, met zo’n 13%, voorgegaan door CD&V.

Dat N-VA vooraan staat in de peiling, heeft duidelijk veel te maken met Theo Francken. Wat Maggie De Block was voor Open VLD, speelt de staatssecretaris voor Asiel en Migratie makkelijk klaar voor N-VA: hij blijft de populairste politicus. Ook in de top drie: zijn collega Jan Jambon, en nét onder Francken: premier Charles Michel (MR).

Groen wint, sp.a verliest

Nog volgens de peiling is Groen aan een opmars bezig: ze springen met bijna veertien procent over sp.a, die het met minder dan dertien procent moet doen. Daarmee staat Groen maar nét onder CD&V, die nauwelijks de helft haalt van N-VA.

N-VA doet het trouwens beter dan bij de vorige peiling, in januari 2017. Toen scoorden ze onder de dertig procent. En de Vlaams-nationalisten hebben nog groeimarge: tot veertig procent van de Vlamingen kan zich voorstellen dat ze ooit N-VA stemmen. Ook bij Groen kan er nog een tandje bij: daar is het groeipotentieel nog eens het aantal stemmers van in de peiling: tot bijna dertig procent, een getal waarmee ze zelfs CD&V achter zich zouden laten.

Vlaams Belang

Sp.a haalt dan weer de laagste score sinds 2014, ondanks het feit dat John Crombez zichzelf wegduwde van Waalse zusterpartij PS. Dat heeft wellicht te maken met partijtrouw: slechts 67% van de kiezers uit 2014 die toen sp.a stemden, zouden dat vandaag opnieuw doen. Kiezerstrouw is dan meteen het enige waarbij Vlaams Belang zich de beste leerling van de klas mag noemen: tot 90% van de kiezers blijft achter de partij van Tom Van Grieken staan. Zij zouden bij een impromptu verkiezing 8% van de stemmen halen.

De scores:

– N-VA: 30,2%

– CD&V: 16,2 %

– Groen: 13,4 %

– sp.a: 12,2 %

– Open Vld: 12,1 %

– Vlaams Belang: 7,9 %

– PVDA: 5 %

EPA

Gesponsorde artikelen