Left Right
scrollTop top

H&M moet winkels in Zuid-Afrika tijdelijk sluiten door rellen over ‘racistische’ sweater


H&M moet winkels in Zuid-Afrika tijdelijk sluiten door rellen over ‘racistische’ sweater

H&M heeft z’n winkels in Zuid-Afrika tijdelijk moeten sluiten, omdat demonstranten er hun woede over een racistische sweater kwamen uiten. Deze week stond de sweater te koop in de webwinkel van H&M. Wat opviel was de boodschap ‘Coolest monkey in the jungle’. Dat uitgerekend een zwart jongetje de sweater moest showen, schoot in het verkeerde keelgat.

De blunder van H&M ging in de hele wereld niet onopgemerkt voorbij, maar in Zuid-Afrika loopt het stilaan uit de hand. Zo waren er dit weekend verschillende demonstraties tegen de kledingketen. In Johannesburg hebben heel wat mensen de oproep van de linkse radicale partij Economic Freedom Fighters (EFF) beantwoord door hun ongenoegen te komen uiten.

Weg uit Zuid-Afrika

De partij ging nog een stapje verder en stelde zelfs dat H&M een verbod moet krijgen om kleding te verkopen in Zuid-Afrika. De keten moest in elk geval z’n winkels gisteren vroegtijdig sluiten, omdat demonstranten er een ravage kwamen aanrichten. Op de sociale media circuleren beelden van winkels die vernield zijn.

H&M heeft de sweater intussen wel verwijderd en zich alvast geëxcuseerd, maar dat lijkt voorlopig niet te volstaan. De winkels blijven daarom tijdelijk dicht.

Tijdelijk gesloten

“Uit vrees voor de veiligheid van ons personeel en onze klanten hebben we besloten om onze winkels in de regio tijdelijk te sluiten”, zo kondigt H&M de beslissing aan. Voorts kondigt de keten nog eens aan tegen alle vormen van racisme te zijn.

H&M stelt verder dat het personeel van de winkels niet verantwoordelijk mag worden gesteld voor de inschattingsfout die gemaakt is bij het lanceren van de sweater. Daarmee hopen ze dus dat de actievoerders de filialen in Zuid-Afrika weldra met rust zullen laten. Gelukkig is niemand gewond geraakt bij de protesten en is het bij materiële schade gebleven.

De beelden op de sociale media maken duidelijk waarom H&M in Johannesburg en omstreken voorlopig beter even sluit:

Gebroken ramen, omvergeslagen paspoppen, overal kleren op de grond …

C’était le gros bazar


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810