Hoe arrogant kan multinational zijn? Douwe Egberts “zal niet aanvaarden dat er onverwachte mediavragen komen”

Hoe arrogant kan multinational zijn? Douwe Egberts “zal niet aanvaarden dat er onverwachte mediavragen komen”

Nooit meer de geur van vers gebrande koffie op de Brusselse Ring. Douwe Egberts, een mega-speler op vlak van koffie, sluit radicaal haar vestiging in Grimbergen. Vooral de manier waarop is brutaal: meteen heel de boel dicht tegen volgend jaar. En oh ja, “Wij aanvaarden geen onverwachte vragen van media”, laten ze nog weten.

Levenslang gegarandeerd werk bij een stabiel groot bedrijf? Think again, moeten de werknemers van Caterpillar en Douwe Egberts deze dagen denken. En stel daar vooral ook niet te veel kritische vragen bij.

De fabriek van Douwe Egberts in Grimbergen gaat helemaal dicht: 274 banen gaan verloren, de site wordt gesloten. En dat gaat vrij snel, tegen januari 2017 moet de boel helemaal dicht. De productie wordt gewoon overgebracht naar andere fabrieken van de groep. Of om het in de taal van een multinational te zeggen: “De volledige productportfolio wordt overgebracht naar andere sites binnen het toeleveringsnetwerk”.

“Deze beslissing past in het kader van de strategie van het bedrijf om zijn productie- en distributiecapaciteiten te optimaliseren. Het bedrijf wil een netwerk dat meer aangepast is aan de veranderende noden van de klanten”, zo staat er in het gekende bedrijfsjargon.

Allerminst geldproblemen

Wat straffer is, is hoe Douwe Egberts meteen ook aangeeft geen enkele kritische vraag te willen, helemaal gelijklopend aan hoe Caterpillar het aanpakte. “Het bedrijf zal niet aanvaarden dat er onverwachte vragen van media komen”, schrijven ze. Moeilijk, hoe je dat niet kan aanvaarden, want volgens die redenering mogen enkel dan “verwachte vragen”? In het geval van Caterpillar weigerde de directie ook elke deftige uitleg, en stuurden ze hun kat naar het parlement.

Het enige wat Douwe Egberts over de jobs belooft is “dat de betrokken medewerkers de meest efficiënte ondersteuning krijgen” in geval de sluiting bevestigd wordt.

Echt in geldproblemen zit Douwe Egberts allerminst. In 2013 nam een groep Duitse investeerders onder leiding van Joh. A. Benckiser (JAB) de zaak over. Ze zetten er een Franse CEO op en haalden het bedrijf van de beurs. Daarna deden ze een fusie met de koffietak van het Amerikaanse Mondelez, en zijn nu het grootste koffiebedrijf ter wereld, met 2,9 miljard euro omzet.

De aanpak van Benckiser is bekend: een beetje zoals de Brazilianen AB Inbev groot maken. Keihard in alle kosten snoeien en steeds de grootste willen worden door vele overnames en sluitingen van fabrieken indien nodig. Waarvan akte dus.

epa

Gesponsorde artikelen