Hoe dapper kan je zijn? VRT-journalist Riadh Bahri filmt eigen depressie

Hoewel 1 op de 4 mensen in België kampt met psychische problemen, kunnen de meesten onder ons hooguit één iemand uit hun omgeving opnoemen die eraan lijdt. Als het al zoveel is. Depressies zijn en blijven een gigantisch taboe. En precies dat wil VRT-journalist Riadh Bahri doorbreken via een bijzonder emotionele maar uiterst moedige reportage die vanavond te zien is in Koppen op Eén. 

Er mogen dan misschien nog maar 3 minuten van de reportage online staan, wie de beelden bekijkt, krijgt ongetwijfeld een gigantische krop in de keel

VRT

Zo laat Riadh Bahri de camera’s toe in zijn eigen stekje op momenten dat hij er helemaal onderdoor zit. Snikkend achter zijn computerscherm …

VRT

… of huilend in de zetel met zijn kat erbij: de beelden zijn hard, maar tegelijk doodeerlijk en puur in de diepste betekenis van het woord.

VRT

Janken op ’t toilet

“Mijn leven speelde zich af in mijn bed. Ik waste mij sowieso niet, dat kostte te veel moeite. Eten maken? Daar kon ik zelfs niet aan denken om daaraan te beginnen”, getuigt de moedige journalist. En die depressie reikte verder dan de muren van zijn eigen stekje, het had ook een duidelijk effect op zijn professionele bezigheden: “Ik kwam altijd te laat toe op mijn werk, omdat ik hoopte dat de eindredacteur mij niet zou zien, zodat ik geen opdracht zou krijgen”, gaat hij verder. “Ik had mij al zo vaak verstopt op het toilet met de lichten uit, omdat ik daar zat te janken als een klein kind.”

Woorden die je sowieso naar de keel grijpen, maar tegelijk een vorm van troost bieden aan al wie zich ooit in dezelfde situatie bevond: nee, je bent niet abnormaal en nee, je bent zeker niet de enige die dit ooit heeft meegemaakt. Het is louter een kwestie van op zoek te gaan naar en open te staan voor de juiste hulp en begeleiding. En dat is ook wat Riadh deed: hulp zoeken. Wat uiteindelijk een enorme openbaring bleek te zijn: “Ik mocht dan een hele avond mijn verhaal doen en op ’t einde kreeg ik te horen wat de symptomen van een depressie zijn. Dat was echt een Eureka.”

video still VRT

Te Gek?!

Riadh mag dan wel een uitzondering zijn, hij is gelukkig niet de enige die met zijn psychische problemen naar buiten treedt. In mei vorig jaar sprak ook zangeres Sanne Putseys, beter bekend als Selah Sue, in Reyers Laat openhartig over haar strijd tegen depressies. Sanne is dit jaar ook meter van de jaarlijkse Te Gek?!-campagne, die het taboe rond psychische problemen wil doorbreken. De focus ligt dit jaar volledig op de geestelijke gezondheid van jongeren.

Ook VTM en Q-music zetten enkele weken geleden al een stap in de goede richting met de lancering van de Rode Neuzen Dag: een liefdadigheidsactie ten voordele van kinderen met psychische problemen. Op 5 december zullen Koen Wauters en Jonas Van Geel een grote slotshow presenteren op VTM waarbij zal worden bekendgemaakt hoeveel geld er is opgehaald.

De eerste beelden uit de Koppen-reportage kan je hier bekijken:

De volledige reportage kan je vanavond om 20u40 zien in Koppen op Eén.
Meer
Lees meer...