Hoe de manier waarop je geeuwt kan bepalen of je een psychopaat bent

Gebrek aan empathie, glad praten of impulsiviteit. Het zijn maar enkele kenmerken om een mogelijke psychopaat te herkennen. En ook al ben je geen psychiater, iedereen kan ze aanduiden via deze simpele tip: mensen met psychopathische trekjes zouden minder snel ‘besmet’ worden door de geeuw van iemand anders.

Het staat te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift Personality and Individual Differences. Amerikaanse onderzoekers vonden een link tussen psychopathie en het ‘geeuwgedrag’ van mensen: hoe minder empathisch mensen zijn aangelegd, hoe minder vaak ze een geeuw van anderen overnemen.

Hoe kwamen ze tot de resultaten? De wetenschappers lieten 132 proefpersonen naar video’s van lachende en geeuwende mensen kijken. De deelnemers kregen elektroden op hun mondhoeken en oogleden geplakt. Op die manier konden de onderzoekers hun gelaatsuitdrukkingen accuraat volgen.

Vooraf vulden de deelnemers ook een psychologische test in, zodat eventuele psychopathische trekjes in beeld werden gebracht. Uiteindelijk bleek dat wie meer van die trekjes vertoonde, minder snel geneigd was om te geeuwen bij het zien van andere gapende mensen.

Relativeren

Toch kunnen er volgens hoofdonderzoeker Brian Rundle niet al te grote conclusies getrokken worden. Als iemand geeuwt en de andere niet, dan betekent dat natuurlijk niet dat die persoon een psychopaat is. Maar met de studie is wél aangetoond dat psychopaten gemiddeld iets minder snel geeuwen.

Tot slot nog even meegeven dat er geen verschil is tussen een ‘normaal’ persoon en een psychopaat. Het is een scala: je kan enkel hoog of laag scoren.

Getty Images
Meer
Lees meer...