In het kort
- Over 250 miljoen jaar zullen alle continenten samenkomen in een supercontinent genaamd Pangaea Ultima.
- Deze landmassa, nabij de evenaar, kan extreme hitte en milieuverwoesting veroorzaken, wat zoogdieren, waaronder mensen, tot uitsterven kan brengen.
- Aanpassing is cruciaal om te overleven in een steeds veranderende omgeving.
Stel je een toekomst voor over 250 miljoen jaar waarin de continenten van de aarde samenkomen tot één kolossaal supercontinent: Pangaea Ultima. Deze enorme landmassa, nabij de evenaar, zal een periode van extreme veranderingen inluiden. Temperaturen kunnen oplopen tot meer dan 40°C, waardoor grote delen van het oppervlak in dorre woestijnen veranderen. Deze klimaatomstandigheden kunnen zoogdieren, waaronder mensen, op de rand van uitsterven brengen.
Supercomputersimulatie
Deze voorspelling komt voort uit een supercomputersimulatie van onderzoekers van de Universiteit van Bristol. Hun bevindingen, gepubliceerd in Nature Geoscience, onthullen een complex samenspel van factoren die dit apocalyptische scenario veroorzaken.
Het “continentaliteitseffect” zorgt ervoor dat het binnenland, ver van de zee, extreme hitte ervaart. Tegelijkertijd zullen stijgende CO₂-niveaus door verhoogde vulkanische activiteit het broeikaseffect versterken. Bovendien zal de zon over miljoenen jaren helderder worden, wat de hitte nog verder versterkt.
Milieuverwoesting
Deze factoren samen vormen een “driedubbele whammy” van milieuverwoesting, aldus Dr. Alexander Farnsworth, klimaatwetenschapper aan de Universiteit van Bristol. Het aardoppervlak zal worden geteisterd door frequente hittegolven van meer dan 50°C en ondraaglijke vochtigheidsniveaus. Dit maakt het voor zoogdieren onmogelijk om af te koelen. Verhoogde vulkanische activiteit creëert nog meer gevaarlijke omstandigheden.
Wetenschappers schatten dat 92 procent van het aardoppervlak onbewoonbaar zou kunnen worden voor zoogdieren. Alleen de pool- en kustgebieden blijven over als potentiële toevluchtsoorden. Deze sombere vooruitzichten roepen vragen op over het lot van de mensheid in deze verre toekomst.
Aanpassing en toekomstige overlevingsstrategieën
Sommige onderzoekers speculeren dat toekomstige beschavingen zich kunnen aanpassen door hittebestendige eigenschappen te ontwikkelen, ondergronds te leven of een nachtelijke levensstijl in de woestijn aan te nemen. Een andere, meer plausibele ontsnappingsroute zou kunnen bestaan uit het koloniseren van andere planeten of het terravormen van de meest barre gebieden op aarde.