Hoe eten op je eentje je manier van eten beïnvloedt

Hoe eten op je eentje je manier van eten beïnvloedt

Voor jezelf koken, dat op je eentje opeten en daarna de afwas doen. Soms kan dat weleens te veel worden. Af en toe eens genieten van een kant-en-klare maaltijd is dan ook niet zo vreemd als je weet hoeveel tijd je hiermee bespaart. En naast tijdbesparend heb je ook elke dag carte blanche in de keuze wat je ’s avonds wilt eten. Toch is het niet altijd zo rooskleurig als het lijkt.

De ontbijtende pendelaar, koppels met een niet-overeenstemmende weekplanning of de weduwe die amper bezoek ontvangt. Eén van deze beschrijvingen komt je vast bekend voor en dat is meer dan normaal als je weet dat één derde van de Britse bevolking zijn maaltijd alleen opeet omdat hij één van deze personen is.

Maaltijden op maat

Uit de recentste welzijnsindex van de Oxford Economics en de National Centre of Research
tonen de gegevens van 8.000 personen aan dat één derde hiervan hun maaltijden alleen opeet. Dat is dan ook één van de redenen waarom supermarktketen Tesco in 2018 éénpersoonsmaaltijden op de markt bracht. Dit is een voor de handliggende manier om mensen wat tijd te doen besparen. Er is namelijk een constante strijd tussen wat je wil eten en waar je werkelijk tijd en zin in hebt om eventjes een uurtje aan te spenderen.

Heb je het gevoel dat je nergens tijd voor hebt? Blijkbaar is daar een reden voor.

Eenzaamheid

Naast geen tijd vinden om samen te eten, is er ook nog een andere element dat hierin meespeelt. Gemak speelt tegenwoordig namelijk een belangrijke rol in ons eetpatroon, volgens voedingsdeskundige Edward Bergen. We nemen amper nog de tijd om deftig te ontbijten of lunchen en grijpen al snel naar tussendoortjes. Het is gemakkelijk en je bent er eventjes mee gevoed. Het is niet voor niets dat generation Y de snackers wordt genoemd.

Mensen in relaties wegen meer dan singles (maar er is ook een voordeel).

Hoe je je voelt bij het alleen opeten van een maaltijd hangt af van de keuze om alleen te eten. De ene persoon houdt van gezelschap terwijl de andere persoon het ervaart als een momentje voor zichzelf. Al blijkt uit de welzijnsindex van Oxford dat alleen eten toch vaak de oorzaak is van drukke en hectische werktijden en dat is jammer, want het heeft een negatieve impact op de menselijke gezondheid. Hierdoor grijp je namelijk sneller naar iets ongezond en eentonig. Maar dat laten maaltijdbedrijven zoals Hello Fresh en Mindful Chef niet aan hun neus voorbijgaan. Zij komen met een oplossing voor de proppen door gezonde voedingsboxen aan te bieden.

Meer doorzettingsvermogen

Al heeft alleen eten ook zo zijn voordelen. John De Castro, Amerikaans psycholoog, geeft aan dat mensen in groep meer eten dan wanneer je dit alleen doet. Hoe groter het feestje, hoe meer je eet. In gezelschap van twee eet je bijvoorbeeld 35 procent meer dan wat je alleen zou opeten. En wanneer je met vier bent kan dat zelfs 75 procent meer zijn. Je gaat met een gevulde maag van tafel maar bij een poging om af te vallen is dat niet de beste keuze. Uit onderzoek aan de universiteit van Pittsburgh blijkt zelfs dat op je lijn letten in gezelschap maar een slaagkans van 40 procent heeft.

19 dingen die je alleen begrijpt als je ALTIJD honger hebt.

Eten en kijken

Anderzijds blijkt uit een Zuid-Koreaans onderzoek van 2017 dat alleen eten je aanzet om terwijl iets te bekijken. Al snel vliegt de televisie aan of kijk je naar een serie op Netflix terwijl je eet. Dat heeft natuurlijk niet zo een positieve impact op je eetpatroon omdat je sneller de neiging hebt om iets in je mond te steken en zodus meer eet.

Gesponsorde artikelen