Left Right
scrollTop top

Hoe geef je richting aan op het water aan een blinde windsurfer? Vrijwilliger Geraldine vertelt.


Hoe geef je richting aan op het water aan een blinde windsurfer? Vrijwilliger Geraldine vertelt.

‘Tijdens de Europese surfweek voor mensen met een handicap leerde ik mijn zintuigen anders te gebruiken.’

Geraldine (29) is vrijwilliger tijdens de Europese surfweek voor personen met een handicap. Ze begeleidt surfers met een handicap naast en op het water. Zo weet ze als geen ander hoe je een blinde persoon op een surfplank richting geeft en leerde ze gebarentaal van een van de deelnemers. Naast haar studie geneeskunde, met specialisatie  neurologie, maakt ze al 7 jaar tijd voor een interessante sportweek.

Hoe heb je de surfweek leren kennen?

Ik ben begonnen als surfinitiator voor kinderen voor Bloso, tegenwoordig gekend als Sport Vlaanderen. Na 5 jaar hoorde ik van de surfweek voor mensen met een handicap en schreef ik me in. Ik wilde eens iets anders proberen.

Moet je een ervaren windsurfer zijn om vrijwilliger te worden voor de surfweek?

Nee, dat is zeker niet nodig. Als vrijwilliger start je vroeger dan de deelnemers. Je krijgt een initiatie voordat de week start. Het gebeurt vaak dat de deelnemers ook nog nooit gewindsurft hebben. Stapsgewijs laten we hen dan kennis maken met de sport, bijvoorbeeld via een simulatie op het land.

Zijn er nog manieren om windsurfen voor te stellen aan de deelnemers?

Mensen met een visuele handicap laten we voelen aan de materialen zodat ze er een voorstelling van kunnen maken. Of we nemen iemands hand vast en tonen zo welke grepen ze moeten kennen bij het windsurfen. Bij een beginnende zitsurfer (wanneer iemand met een stoel op de plank surft) zit de begeleider de eerste keren mee op de plank.

Wat heb jij al bijgeleerd als vrijwilliger?

Ik stond er vroeger niet bij stil dat ik veel uitlegde via gebaren. Dankzij Peggy (Peggy heeft een visuele handicap, nvdr.) besefte ik dat. Sindsdien werk ik meer en meer met taal en geluid. De zeilrichting duid ik aan met mijn stemgeluid. We hebben ook andere oriëntatiepunten. De muziek van de bar staat altijd aan: dat is een gemakkelijk herkenningspunt. Op het water zijn er piepboeien. Soms gebruik ik de steiger als aanwijzing. Die geeft een ander geluid op het water. Van een deelnemer met een auditieve handicap leerde ik het alfabet in gebarentaal. Of soms word je gewoon inventief: met water spatten om iemands aandacht te trekken, lukt ook!

Op welke manier gebeurt de begeleiding?

We werken zoveel mogelijk in duo: Peggy en ik zitten samen op het water. Dat levert vaak mooie momenten op. Twee jaar geleden zaten Peggy en ik samen met een hond op een tandemsurfplank. Ook ’s avonds doen we heel wat leuke activiteiten. We maken dan een uitstap naar Mechelen, we houden een sportavond of gaan naar Parkpop. Dit jaar maakten we samen een kamplied op Spaanse muziek. En dan is er nog de surfweekmove (een rock-’n rollachtig handgebaar)!

Welke tips heb je voor nieuwe surfweekvrijwilligers?

Gewoon open-minded zijn en laat het je overkomen 🙂

Ook surfkriebels gekregen?

Je bent altijd welkom. Voor een halve of een hele dag, maar natuurlijk liefst voor de volledige week. Neem zeker contact op met S-Sport // Recreas vzw voor meer informatie via 02/515 04 15 of info@s-sportrecreas.be.

De surfweek is een initiatief van S-Sport // Recreas vzw in samenwerking met Recreas Watersport. Dit jaar is het de 27ste editie van de surfweek. Mensen met diverse handicaps worden begeleid door een team van vrijwilligers.

Meer info over vrijwilligerswerk.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.173.928
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden
  11.170