Hoe goed staan we ervoor na de eerste match?

Hoe goed staan we ervoor na de eerste match?

De eigen match winnen, en de andere match een gelijkspel is de beste start. Hoe beïnvloedt dat de verdere kansen op kwalificatie voor de tweede ronde? Contributor Flip de Mey legt het voor je uit:

Theoretisch hebben de vier ploegen in onze groep 50% kans om door te stoten naar de tweede ronde. Maar de Belgen als gedoodverfde favoriet moest, voor ze in het vliegtuig stapten, zeker 60% kans worden gegeven. Het nieuw gegeven is dat wij winnen tegen Algerije en de twee overige ploegen gelijkspelen.

Negen hypotheses

Vanaf dat punt zijn er negen hypotheses voor de tweede match. Wij kunnen winnen, gelijkspelen of verliezen tegen Rusland, en in elk van deze drie gevallen kan Zuid-Korea winnen, gelijkspelen of verliezen tegen Algerije. 3×3 =9. Hetzelfde geldt voor de derde match, ook negen mogelijkheden. Er zijn dus na de eerste speeldag nog 81 mogelijke  eindstanden. In 56 van die mogelijke hypotheses zijn we geplaatst. In zeven gevallen is er een ex aequo voor de tweede plaats. Die wordt gewonnen door de ploeg met het hoogste doelsaldo, en als dat gelijk is, de ploeg met het grootst aantal goals. We schatten de kans daar 1/2 dat het dubbeltje goed rolt (al zijn we met het laagste doelsaldo begonnen). In twee hypotheses zijn er drie gegadigden met evenveel punten voor de twee plaatsen. Daar schatten we de kans 2 op 3.   

Hemel, Aarde en hel

In een van beide hypotheses waar er drie gegadigden zijn hebben België, Zuid-Korea en Rusland elk vijf punten. In het andere geval met drie ex aequo’s halen België, Zuid-Korea en Algerije elk vier punten. Hemel, Aarde en hel (groepswinnaar, tweede of naar huis) hangen dan af van het doelpuntensaldo of zelfs het aantal doelpunten. Vanuit die optiek is de 1-5 van Nederland natuurlijk een véél betere uitgangspositie na de eerste speeldag. Onze 2-1 is net iets beter dan 1-0.  

Wat betekent dat concreet?

In 38,86 van de 81 gevallen worden we – vertrekkend van het resultaat van de openingsmatch – groepswinnaar, dat is 48%.

In 60,82 gevallen van de 81 mogelijkheden stoten we door naar de tweede ronde. Dat is een kans van 75%.

Gesponsorde artikelen