Hoe het glas van je smartphone hem in de toekomst veiliger zal maken

Hoe het glas van je smartphone hem in de toekomst veiliger zal maken

Het glas op je smartphone gebruikt maar een deel van zijn potentieel: met aanraking kan je navigeren door het toestel en het laat toe foto’s en video’s te nemen en af te spelen. In de toekomst kan daar een belangrijke functie bijkomen: beveiliging, en niet alleen tegen een val. 

Hoe kan dat? Met sensoren die in (onkrasbaar!) Gorilla Glass kunnen geplaatst worden. Die technologie is gebouwd op een optische golfgeleider die op zijn beurt elke verandering in lichtinval opspoort en zo kan reageren met de omgeving zonder extra draden of sensoren. In die golfgeleider geleiden fotonen zichzelf, een beetje zoals elektronen door een elektrisch circuit gestuurd worden. Afhankelijk van de lichtinval op de smartphone, kunnen de golven dan gebruikt worden om externe parameters op te sporen of te registreren.

Tot dusver zijn er twee verschillende sensoren gemaakt: een temperatuursensor, ook bekend als de Mach-Zehnder interferometer (MZI). Die kan de buitentemperatuur berekenen aan de hand van vervormingen in het glas terwijl het licht er door loopt. 

De tweede sensor is een ‘unieke waveguide’ die werkt met infraroodstralen. Zo kan de telefoon bevestigen dat hij is wie hij zegt te zijn, en niet gestolen of gekloond. 

Transparante elektronica

De sensoren zijn ook transparant en dat maakt het al helemaal interessant. Dat bekent dat er verschillende in het scherm zouden kunnen ingebouwd worden, ook over elkaar, zonder dat het beeld op het scherm vervormd raakt. Veel van de sensoren die je telefoon nodig heeft, zullen kunnen ingebouwd worden en omdat ze werken op lichtenergie, verlichten ze ook de batterij. Op lange termijn kunnen we, onder andere door deze technologie, evolueren naar ‘transparante elektronica’. 

Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat is het ook wel een beetje: de techniek, ontwikkeld aan Polytechnique Montréal, zal (voorlopig?) niet écht in Gorilla Glass worden ingebouwd. De wetenschappers blijven echter niet bij de pakken zitten: “Binnen het jaar kunnen smartphonemakers de technologie beginnen inbouwen. We zijn dan ook actief op zoek naar een partner om deze technologie uit te werken en te verfijnen”, aldus Raman Kashyap van Polytechnique Montréal. 

Bron: Engadget, pc World, Gizmodo

Gesponsorde artikelen