Braziliaanse film ‘I’m Still Here’ ontroert en is Oscarfavoriet


In het kort

  • De film I’m Still Here groeide in Brazilië uit tot een cultureel fenomeen en werd genomineerd voor meerdere Oscars.
  • Hoofdpersonage Eunice, gespeeld door Fernanda Torres, is een mensenrechtenadvocate die onvermoeibaar de waarheid zoekt over haar verdwenen man.
  • De impact van de film ligt in de sterke acteerprestaties en de universele thema’s van veerkracht, hoop en menselijkheid.

De Oscarnominaties voor I’m Still Here van Walter Salles hebben in Brazilië voor feeststemming gezorgd. De film, genomineerd voor Beste Film, Beste Internationale Film en Beste Actrice voor Fernanda Torres, vertelt het aangrijpende verhaal van een gezin dat verscheurd wordt door de militaire dictatuur.

Centraal staat Eunice (Torres), wier man Rubens (Selton Mello) in 1971 werd opgepakt door de autoriteiten en nooit meer terugkeerde. Alleen achtergelaten met vijf kinderen, groeit Eunice uit tot een prominente mensenrechtenadvocate. Haar zoektocht naar de waarheid over het lot van haar man blijft haar levensmissie. De film kreeg een extra lading op de dag van de nominaties, toen de Braziliaanse staat officieel erkende dat Paiva’s dood het gevolg was van staatsgeweld.

Krachtige optredens en veerkracht

De krachtige vertolkingen, vooral die van Torres, dragen bij aan het succes van de film. Haar rol als Eunice belichaamt veerkracht en stille kracht. Een iconische scène toont hoe een journalist de familie vraagt om niet te glimlachen voor een foto, maar Eunice bewust een trotse grijns opzet—een daad van verzet tegen het onrecht dat haar is aangedaan.

Salles werkte zeven jaar aan I’m Still Here om recht te doen aan de complexe herinneringen en historische lagen. De productie liep vertraging op door het politieke klimaat onder voormalig president Bolsonaro, die kritische stemmen probeerde te onderdrukken en het verleden wilde herschrijven.

Tijdloos verhaal

“De film raakte een snaar in Brazilië omdat mensen zichzelf in het verhaal herkennen,” zegt Salles aan de BBC. “Ze kregen toegang tot een stuk geschiedenis dat te lang genegeerd is.”

Meer
Lees meer...