Hoe je hartslag en de vorm van je oor straks je smartphone zullen beveiligen

Hoe je hartslag en de vorm van je oor straks je smartphone zullen beveiligen

Had je nu ook alweer een sterretje of een hekje gebruikt in je paswoord? Binnenkort hoef je jezelf niet meer te pijnigen om een serie cijfers te herinneren, want je hartslag, de manier waarop je loopt of zelfs hoe vlug je typt, geldt dan als beveiliging voor je gsm en andere apparaten.

Met technologische snufjes als camera’s, gps’en, stappentellers en touchscreens is je smartphone nu al een onderzoekscentrum op zich. Om lichamelijke kenmerken als beveiliging voor je apparaten te realiseren, zal de data uit al die reeds aanwezige toepassingen goed van pas komen. Toch zal het nog eventjes duren vooraleer je gsm jou herkent aan de manier waarop je naar de supermarkt wandelt.

De verwachte technologie is een onderdeel van de zogeheten biomedische authenticatie, waarbij je unieke karaktertrekken en lichamelijke kenmerken gebruikt worden om je identiteit te bevestigen. De toepassing werpt echter meerdere ethische kwesties op rond privacy, aangezien het verzamelen van zo’n persoonlijke informatie voor in databanken iedereen meteen zal identificeren.

De vorm van je oor

Als je dacht dat je touchscreen enkel geschikt waren om op te tikken, dan heb je het mis. Met de juiste software kan het scherm van je smartphone de vorm van je oor herkennen. Of dat is toch het opzet van een app als ERGO Ear Biometric, dat de oorvorm even betrouwbaar als de vingerafdruk noemt.

Voorlopig wordt zo’n app enkel gebruikt om je telefoon te vergrendelen, maar in de toekomst moet het mogelijk zijn om met je oor aankopen te doen of in te loggen bij bepaalde diensten. In tegenstelling tot de vingerafdruk, is het oor ook minder onderhevig aan slijtage. De voorstanders van deze toepassing zijn van oordeel dat je oren weinig tot niet veranderen in je leven. Behalve als je Evander Holyfield bent, natuurlijk. 

Hartslag

Ook je hartslag is uniek en makkelijk traceerbaar door je smartphone. Apple vroeg onlangs een patent aan voor een hartslagmonitor in hun iPhone te installeren. maar het is vooral de Nymi armband die de mogelijkheden van je hartslag onderzoekt. Zoals je oor kan je unieke hartslag ook je gsm vergrendelen, maar de armband kan ook zowel je voordeur als je auto te sluiten. Door bijvoorbeeld te zwaaien kan je je garagepoort ontgrendelen.

Typesnelheid

We typen allemaal blijkbaar ook op onze eigen unieke manier. De snelheid waarmee we typen, maar ook het ritme en hoe lang we iedere toets ingedrukt houden kan berekend worden.

Bij het implementeren van dit soort systeem, kunnen bedrijven bijvoorbeeld ervoor zorgen dat er geen buitenstaanders op hun systeem kunnen werken.

Shutterstock

Manier van wandelen

Als je iemand van je gezin de trap hoort oplopen, dan weet je ongetwijfeld wie het is door de manier waarop ze wandelen. Het is een voorbeeld van hoe iedereen ook uniek in de manier waarop hij zich voortbeweegt. Daarnaast bestaat de technologie die je stappen berekent ook al tientallen jaren.

Maar in plaats van je stappen te tellen, kan de software ook gebruikt worden om de manier van wandelen te analyseren en te beslissen of het apparaat wel in de handen van de rechtmatige eigenaar is. Een ander voordeel is dat het minder aandacht vereist dan typen of je oor tegen het scherm houden. Wandelen doe je sowieso, dus kan de software zijn ding doen zonder dat je er al te veel last van hebt.

Gezichtsherkenning

Wie op zondagavond zich graag voor tv nestelt, heeft al meerdere malen het gebruik van gezichtsherkenning gezien in allerhande Amerikaanse misdaadreeksen. Maar ook in de echte wereld gebruiken onderzoekers gezichtsherkenning om al dan niet criminelen op te sporen.

Deze toepassing vereist een scherp en duidelijk beeld, wat geen probleem kan zijn voor de kwalitatieve camera’s die tegenwoordig in smartphones worden geplaatst. De software voor de gezichtsherkenning zoekt patronen op je gezicht, zoals de afstand tussen je ogen, om jou te identificeren.

Gezichtsherkenning wordt ook op andere vlakken geïntroduceerd. Zo gebruiken winkels de toepassing om terugkerende klanten te herkennen en hun koopgedrag te volgen. Ook de ordediensten bouwen databanken op aan de hand van gezichtsherkenning. Iedere selfie die je neemt en online plaatst, kan gebruikt worden om je later te herkennen indien nodig. Denk dus nog eens na voor je je volgende duckface op Facebook zwiert.

EPA

Gesponsorde artikelen