Hoé je uit de kast komt is ook belangrijk: 10 opties

Hoé je uit de kast komt is ook belangrijk: 10 opties

Holebi’s zijn dan wel redelijk aanvaard, uit de kast komen blijft spannend. Al lijkt hoé uit de kast te komen de laatste tijd belangrijker dan óf je uit de kast komt. Inspiratie nodig? Kijk mee hoe Bekende Mensen ‘het’ deden in 2013.

1. De grappige speech, zoals Jodie Foster (Amerikaanse actrice, 52)

Als je uit de kast komt, waarom dan niet meteen voor een internationaal miljoenenpubliek? Jodie, overduidelijk nerveus, slaagt erin het grappig, cool en met flair te doen. Over Jodie Foster deden al jaren geruchten de ronde, maar de actrice, erg op haar privacy gesteld, wilde daar nooit op in gaan.

2. De ‘statement’-tweet zoals Raven-Symoné (Amerikaanse actrice, 27) en Matt Dallas (Amerikaans acteur, 31)

3. De persoonlijke YouTube-video zoals Tom Daley (Brits duiker, 19)

Ideaal voor wie het wil zeggen en meteen meer uitleg wil verschaffen: de eigen video. Tom Daley maakte er een lang, persoonlijk relaas van, recht uit het hart, gefilmd in een (zijn?) slaapkamer. Intiemer kan het niet worden. Tom deelde de video vervolgens zelf op zijn Twitteraccount.

4. De gemonteerde YouTube-video zoals Bert Beauprez (Belg, DJ bij MNM, 21)

Bert Beauprez, DJ bij radiozender MNM, lanceerde ook een video maar dan helemaal anders. De setting was persoonlijk, maar er was nagedacht over de boodschap, zowel qua vorm als qua inhoud. Ook hier veel uitleg rond de beslissing, realisatie en de emoties.

5. Vraag en antwoord-sessie, zoals Lucas Cruikshank (Amerikaans acteur, 19)

Het allereenvoudigste: iemand stelt je een vraag en je geeft het correcte antwoord. Al is de eenvoud bedrieglijk: de vraag recht in je gezicht gesteld krijgen, is redelijk uitzonderlijk.

6. Politiek statement zoals Wentworth Miller (Amerikaans acteur, 41)

Je wil je niet zomaar outen, maar tegelijk een politiek of juridisch probleem aankaarten? Dan is het politieke statement iets voor jou. Wentworth Miller wees zo de uitnodiging voor een Russisch filmfestival af omdat het land rechten voor holebi’s terugschroeft. Lees hier zijn statement. 

7. In een openhartig interview, zoals Jason Collins (NBA-speler, 35) 

Een klassieker voor sterren: een openhartig interview (hier bij Sports Illustrated) dient om ‘de waarheid’ de wereld in te sturen. Uitzonderlijk bij Jason Collins is dat hij dit deed als actieve sporter. Naast het leger geldt de sportwereld een van de moeilijkste werelden om je te outen. Wat Jason ook meteen gevoeld heeft: hij speelt dit seizoen voorlopig voor geen enkel team. Onduidelijk is wel of dit met zijn outing te maken heeft, dan wel met zijn verminderde prestaties tout court. 

8. Met een Instagram-selfie, zoals (misschien?) Jasmine Jordan (dochter van Michael Jordan, 20)

9. Een eigen blog, zoals Robbie Rogers (voetballer, 25)

Je vertrouwt ‘de media’ niet om je boodschap juist over te brengen? Dan schrijf je het zelf, op je blog bijvoorbeeld. Net zoals de video kan je hier veel uitleg kwijt, met als voordeel dat je het niet luidop moet zeggen.

10. Column in de krant, zoals Maria Bello (actrice, 46)

Een persoonlijk relaas, zoals een blog, maar dan meteen verspreid voor een miljoenenpubliek van niet enkel fans en geïnteresseerden maar ook haters. Maria Bello verwoordde excellent in de New York Times hoe ze besefte dat ze verliefd was op haar beste vriendin en hoe ze het aan haar zoon verteld heeft.

Opties zat dus. 

Gesponsorde artikelen