Hoe kan Maduro de verkiezingen in Venezuela gewonnen hebben, terwijl het hele land honger heeft?

Hoe kan Maduro de verkiezingen in Venezuela gewonnen hebben, terwijl het hele land honger heeft?

Nicolas Maduro heeft de verkiezingen in Venezuela gewonnen, hoewel de oppositie de resultaten afwijst. Net zoals de Verenigde Staten, de Europese Unie en 14 Amerikaanse landen. Waarom ook zou een volk dat honger heeft, immers zo massaal stemmen voor een president die ze afkeuren?

Een verrassing is het eigenlijk niet: Nicolas Maduro die sinds 2013 president van Venezuela is, heeft de verkiezingen gewonnen. Verkiezingen in een land dat intussen verscheurd is door een politieke en humanitaire crisis. Een groot deel van de oppositie heeft de verkiezingen geboycot en legt de resultaten dan ook naast zich neer.

Slechts 46,1 procent van de bevolking zou naar de stembus getrokken zijn. Met bijna alle stemmen geteld, zou Maduro een klinkende zege met 67,7 procent halen. Ongeveer 5,8 miljoen Venezolanen zouden zijn naam hebben gekozen.

Getty Images

Ongeldig

De enige tegenstander die gewicht in de schaal kon werpen, is Henri Falcon, nog een oude bondgenoot van Hugo Chavez. Hij zou slechts 21 procent van de stemmen gewonnen hebben en weigert de resultaten te erkennen. “Voor ons zijn er geen verkiezingen geweest. Nieuwe verkiezingen moeten worden georganiseerd in Venezuela”, zei hij.

De 56-jarige kandidaat beschuldigt Maduro ervan dat hij de kiezers onder druk heeft gezet. Volgens hem zijn er in het hele land rode tentjes opgezet. Daar kregen kiezers 10 euro toegestopt nadat ze gestemd hadden. Dat lijkt niet veel, maar in Venezuela is dat bedrag bijna een fortuin geworden. Zelf is Falcon ook geen onbeschreven blad. En bovendien wordt gezegd dat hij alleen maar mocht meedoen opdat Maduro niet de enige kandidaat zou zijn.

Volgens de oppositie heeft Maduro nog meer trucjes toegepast die de verkiezingen ongeldig maken. Zo zouden veel aanhangers van Maduro in de stembureaus aanwezig geweest zijn, en zijn de uren om te gaan stemmen hier en daar verlengd, en zouden ook sommige bijzitters uitgesloten zijn.

Getty Images

Honger

De situatie in Venezuela is de laatste jaren echt schrijnend geworden. Enkele dagen geleden getuigde een Venezolaanse moeder bij NOS nog dat haar driejarige zoontje niet genoeg weegt voor zijn leeftijd en dat ze niet genoeg middelen heeft om hem te voeden. “We zijn altijd arm geweest, maar honger hadden we niet”, zei ze. Ook dat zou Maduro volgens de oppositie in z’n voordeel gebruikt hebben door mensen betere prijzen te beloven als ze met de kaart waarmee ze voedsel kopen naar het stembureau kwamen.

Getty images

Nicolas Maduro blijft zo tot in 2025 president van Venezuela. Maar de druk komt ook van buitenaf, want veel landen erkennen zijn overwinning niet. De Verenigde Staten lieten in een tweet al weten dat deze verkiezingen “een belediging voor de democratie” zijn. “Het wordt tijd dat Maduro vertrekt.”

De Europese Unie sluit zich daarbij aan. De Franse president Emmanuel Macron had Maduro in februari al gewaarschuwd. “Frankrijk zal zich voorbereiden, net zoals z’n Europese partners, om nieuwe maatregelen te nemen als de Venezolaanse overheid zich niet houdt aan democratische verkiezingen.”

Gesponsorde artikelen