Hoe krachtig is die ‘moeder aller bommen’ van de Amerikanen? Deze ravage kan hij aanrichten in Belgische steden

Hoe krachtig is die ‘moeder aller bommen’ van de Amerikanen? Deze ravage kan hij aanrichten in Belgische steden

De moeder aller bommen, zo wordt de bom die de VS dropte op Afghanistan genoemd. 10 meter lang. 10.000 kilo. Het zou de grootste niet-nucleaire bom zijn die er bestaat. Het is moeilijk om te vatten hoe verwoestend de MOAB kan zijn. Daarom bekeken wij wat de impact zou zijn als hij  op een aantal Belgische steden zou vallen. Je mag er echt niet aan denken!

0,011 kiloton aan kracht, het lijkt niet zo veel. Maar als je bekijkt wat een radius het gevaarte heeft, dan denk je daar wel anders over. Als we NUKEMAP gebruiken, zien we pas echt de verwoesting die de bom kan aanrichten.

Een vuurbal van meer dan tien meter breed (gele ring op onderstaande kaartjes), beeld je dat maar eens in. De MOAB zorgt ook voor een ‘air blast radius‘ van 100 meter. Die ‘air blast radius‘ geeft aan wat er allemaal vernietigd kan worden door de luchtdruk alleen. Binnen een radius van 50 meter (rode ring) zouden alle gebouwen met de grond gelijk liggen en iedereen die zich in die zone bevindt, zou om het leven komen. Binnen een radius van 100 meter (paarse ring) zouden de meeste gewone huizen in puin liggen en andere gebouwen sterk vernield zijn.

Daarnaast is er nog de ‘thermal radiation radius‘ of de radius van de thermische stralingen (oranje ring), die is 110 meter. Bevind je je binnen die 110 meter, dan loop je zeker derdegraads brandwonden op.

Brussel

Wat zou het geven als de MOAB op de grote markt van Brussel zou vallen? Wel dan zou zelfs het Hard Rock Cafe in puin liggen. In vogelvlucht ligt dat namelijk op minder dan honderd meter van de grote markt, binnen de ‘air blast radius‘ dus. Ook het stadhuis van Brussel zou uiteraard niet meer te herkennen zijn.

Brussel is naast de hoofdstad van Europa ook de hoofdzetel van een hele hoop Europese instellingen. Valt de MOAB daar, kan zowel het Berlaymontgebouw (waarin de Europese Commissie werkt) als het Justus Lipsiusgebouw (Raad van de Europese Unie) in puin liggen.

Antwerpen

Valt de bom op de Antwerpse Groenplaats dan is uiteraard het standbeeld van Pieter Paul Rubens van de kaart geveegd, maar ook de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal en het gebouw van de Karel de Grote Hogeschool zouden beven (en misschien zelfs breken) onder de druk. Want die bevinden zich dan maar net buiten de ‘air blast radius‘. Alle winkels rond de Groenplaats zouden echter wel volledig weggevaagd worden. Geen McDonald’s of Starbucks meer daar dus.

Gent

Valt hij op het stadhuis van Gent dan zal niet alleen dat met de grond gelijk liggen, maar ook de Stadshal, de Lakenhalle, het Belfort en … de Amadeus zouden vernietigd worden! Geen ribbetjes à volonté meer! De MOAB zou ook heel de Veldstraat plat kunnen leggen of, misschien nog erger, bijna heel de Overpoort.

Hasselt

In Hasselt kan een ‘goedgeplaatste’ MOAB zowel de Grenslandhallen, de Ethias Arena, Plopsa Indoor als Versuz platleggen. In één klap ligt het grote entertainment voor jong en oud in het oosten van ons land dus stil. Je mag er niet aan denken hoeveel doden en gewonden er dan zouden vallen.

Brugge

Voor wie al eens naar een thuiswedstrijd van Club Brugge is gaan kijken, wordt de omvang van de MOAB plots heel tastbaar als we kijken naar het Jan Breydelstadion, dat zo’n 29.000 toeschouwers een plaats kan geven. De ‘air blast radius‘ omvat zowat het hele stadion.

Gesponsorde artikelen