Hoe lang duurt het om een nieuwe kernreactor te bouwen?

Wil jij op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de innovatieve energiesector? Schrijf je via deze link in voor een wekelijks overzicht van de interessantste verhalen over een grondlegger van onze welvaart, gecureerd door Andrei Stiru.

Nu de wereld probeert af te stappen van fossiele brandstoffen om elektriciteit te genereren, is een debat ontstaan over welke energiebronnen dan wél kunnen worden gebruikt om koolstofvrije energie te produceren. Voor aanhangers van kernenergie is het vanzelfsprekend dat de technologie een rol zal spelen. Een belangrijk tegenargument, dat het te lang duurt om een kerncentrale te bouwen, wordt alvast ontkracht in de grafiek hieronder.

  • Uit de grafiek blijkt dat 83 procent van alle kernreactoren op minder dan tien jaar wordt gebouwd. De mediaan is zelfs slechts 6,3 jaar. Het gemiddelde wordt door enkele uitschieters omhoog getrokken naar 7,5 jaar.
  • De data werden verzameld door Hannah Ritchie, hoofdonderzoeker bij Our World In Data. Zij gebruikte data uit heel de wereld bij haar onderzoek.
  • Wereldwijd worden momenteel meer dan 50 nieuwe kernreactoren gebouwd. Azië is daarbij de absolute koploper. In China alleen zijn 15 reactoren in aanbouw. Op de tweede plaats staat India, met 8 reactoren die de komende jaren operationeel moeten worden.

Uitschieters

Toch op te merken: Hoewel de meeste kernreactoren relatief snel worden gebouwd, zijn er enkele uitschieters die de gemiddelde bouwtijd fors naar omhoog trekken.

  • Een voorbeeld dat al vaker in de media is gekomen, is de Britse kerncentrale Hinkley Point C. De aanbouw daarvan begon in 2018. Oorspronkelijk gingen de twee reactoren die worden gebouwd in 2025 operationeel worden. Dat doel zal echter niet worden behaald. Hinkley Point C wordt nu verwacht pas in 2027 elektriciteit te gaan opwekken.
  • Een nog frappanter voorbeeld is de Atucha-2-reactor in Argentinië. De bouw daarvan begon in 1981 maar werd in 1994 stilgelegd. Door een energiecrisis werd meer dan een decennium later dan toch besloten om de reactor af te maken. 33 jaar nadat de bouw begon, produceerde Atucha-2 in 2014 voor het eerst elektriciteit.
  • Het niet benijdenswaardige record voor langste bouwtijd werd echter behaald in de VS. De bouw van de Watts Bar-2-reactor begon in 1972. In 1985 werd echter besloten om de werken stil te leggen, omdat werd verwacht dat de vraag naar elektriciteit zou afnemen in de staat Tennessee. Uiteindelijk werd, na een lange lijdensweg, in 2016 voor het eerst energie geproduceerd met Watts Bar 2, meer 43 jaar nadat de bouw begon.

Hoe verliep het in België?

De cijfers: In België duurde het gemiddeld minder dan 6 jaar per kernreactor, waardoor ons land niet ver afwijkt van het gemiddelde.

  • De kernreactoren Doel 1 en 2 en Tihange 1 werden in 1969 besteld. De bouw van Doel 1 begon datzelfde jaar al, waarna vijf jaar later voor het eerst elektriciteit werd geproduceerd.
  • De bouw van Doel 2 verliep nog sneller. De bouw begon in september 1971. Vier jaar later, in augustus 1975, werd de reactor aangesloten op het net.
  • Doel 3 en 4 volgden enkele jaren later. De bouw begon in respectievelijk 1975 en 1978. Bij beide reactoren duurde het zeven jaar voordat ze operationeel werden.
  • Ook bij Tihange ging het relatief vlot. De bouw van Tihange 1 ging in 1970 van start. Vijf jaar later produceerde de reactor elektriciteit.
  • Tihange 2 deed er een jaartje langer over. De bouw duurde van 1976 tot 1982.
  • Bij Tihange 3 kun je daar nog een jaartje bijtellen. Nadat de werken in november 1978 begonnen, produceerde de reactor voor het eerst in 1985 elektriciteit. (kg)
Meer
Lees meer...