Hoe pak je vluchtelingenkampen aan? Sp.a-burgemeester Landuyt kiest voor de harde lijn van Jan Jambon 

Hoe pak je vluchtelingenkampen aan? Sp.a-burgemeester Landuyt kiest voor de harde lijn van Jan Jambon 

De socialisten worstelen met de vluchtelingencrisis. Want terwijl de partij op politiek niveau nadenkt over ‘pushbacks’ en een harde aanpak of eerder de ‘solidaire’ houding, vecht de partij op lokaal niveau met de realiteit van de straat. In Zeebrugge is Renaat Landuyt (sp.a) vast van plan geen vluchtelingenkampen toe te staan. En daarmee zit hij perfect op de lijn van de federale regering.

De federale regering, met minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon (N-VA) op kop, is vast van plan om geen ‘Franse’ toestanden toe te laten bij ons. Daarmee bedoelen ze: geen vluchtelingenkamp zoals dat in Calais, waar de Fransen nu geweldig mee worstelen.

In Renaat Landuyt, de sp.a-burgemeester van Brugge en dus ook Zeebrugge, vindt Jambon nu een uitstekende bondgenoot. Want ook al is hij een socialist, hij is evengoed vast van plan om geen vluchtelingenkamp te laten ontstaan. Dat het kamp in Zeebrugge zou ontstaan, ligt voor de hand: het is daar dat vluchtelingen willen proberen naar de UK te raken. Ze proberen via vrachtwagens die de overtocht gaan maken het land binnen te glippen.

Maar van een kamp is in Zeebrugge geen sprake, door het optreden van Landuyt en z’n politie. De techniek is redelijk simpel: de lokale politie grijpt in zodra ze het minste spoor zien dat er zo’n kamp aan het ontstaan is. Iets te veel vluchtelingen die samentroepen in een bouwvallige constructie worden dus aangepakt.

Snoeiharde kritiek van lokale vrijwilligers en de pastoor

Dat is wat er vrijdag gebeurde, toen 21 jonge Iraki’s opgepakt werden en hun spullen in een container belanden. Dat leidt tot felle kritiek van de lokale pastoor en hulpverleners van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Onder hen Ronny Blomme, lokale hulpverlener die in de krant De Morgen het optreden van de politie “illegaal” noemt. “We kunnen het hier niet bij laten. Mensen hun persoonlijke spullen stelen en vernietigen, doe je niet.”

Er zijn wel wat gelijkenissen met de opruiming van het Maximiliaanpark in Brussel. Opvallend, in heel de discussie over dat Maximiliaanpark stond de Brusselse PS-burgemeester Yvan Mayeur lijnrecht tegenover Jambon. Toen was er zelfs sprake van hoogoplopende symbolische strijd, waarbij de PS’ers en de mensen van de vluchtelingenorganisaties de N-VA-ministers wegzetten als een hardvochtige rechtse zak.

In Brugge lijkt Landuyt ook in dat kamp te belanden. In de krant De Standaard krijgt de pastoor van Zeebrugge, Fernand Maréchal, een forum om z’n gal te spuwen over de 21 Iraki’s die opgepakt zijn. “Alsof de burgemeester hen nog dieper in de put wil duwen.” Over Landuyt is hij snoeihard: “Met die man valt niet te praten. Door acties zoals vrijdag, hoopt hij dat er geen vluchtelingen meer naar Zeebrugge zullen komen, maar dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Zolang er hier een verbinding met Engeland bestaat, zullen er vluchtelingen blijven komen. Dat is al jaren zo en het zal niet veranderen. Tenzij de burgemeester de haven wil afschaffen.”

Landuyt slaat terug

Landuyt zelf kruipt niet in een hoekje. Want in de krant Het Laatste Nieuws verdedigt de Brugse burgemeester zich. “Mijn geweten knaagt niet”. “Als ik deze groep illegale vluchtelingen in mijn stad duld zoals Calais ze duldt, als Zeebrugge morgen één grote, modderige camping wordt, dan verklein ik het draagvlak voor de komst van de 350 erkende vluchtelingen die hier vanaf mei welkom zullen zijn.”

En Landuyt is duidelijk over wie het gevaar is: “De twintigers en dertigers, allemaal mannen, die nu al maanden proberen te kamperen nabij de zeehaven, die hébben helemaal geen asiel aangevraagd in Brussel. Die willen gewoon op een onwettelijke manier naar Engeland oversteken.” De burgemeester van Brugge windt er geen doekjes om: “Zij zijn hier met een missie. Ze zijn de voorbode van een veel grotere groep, vooruitgestuurd om na te gaan of Zeebrugge een alternatief is voor Calais. Natuurlijk niet. De dag dat je hen toestaat hier hun tenten op te slaan, geef je aan mensensmokkelaars het sein: het is hier dat je moet zijn. Er mag geen andere weg zijn dan de wettelijke.”

Hij vindt ook dat de hulpverleners ongelijk hebben: “De vluchtelingen die van Zeebrugge een camping proberen te maken, zijn geen haveloze sukkelaars. Die betalen in het dorp hun eigen inkopen en hun belkrediet. Soms pendelen ze overdag vanuit het binnenland naar de kust, om hier als het donker wordt hun kans te wagen.”

Het brengt Landuyt wel op ramkoers met progressieven uit z’n eigen achterban. Maar Landuyt kiest voor z’n eigen wijkbewoners, boven de activisten: “Ik kén die vrijwilligers. Ze komen uit mijn eigen milieu. (…) En ze doen dat uit naastenliefde,socialistische of christelijke, zoals pastoor Maréchal. Maar daar bewijs je de echte asielzoekers geen dienst mee. En onze mensen die in de wijken rond de haven wonen evenmin.”

Gesponsorde artikelen