Hoe PS en cdH verpletterd worden door de communisten van PTB in Wallonië en Brussel

Hoe PS en cdH verpletterd worden door de communisten van PTB in Wallonië en Brussel

Hele straffe peiling van Ipsos: de PTB wordt in Wallonië en Brussel de derde grootste partij. Die groei gaat ten koste van zowat alle anderen, maar vooral de PS en cdH. Het brengt de grootste machtspartij van de Franstaligen in de problemen: zo’n straffe oppositie op links hebben ze in geen decennia gehad. 

De PS zit in een heel lastig parket. Het cdH zit zelfs in een existentiële crisis. In Franstalig België is echt een politieke aardverschuiving aan de gang.

Want als reactie op een centrumrechtse regering wordt de kiezer in Wallonië en Brussel steeds ‘linkser’: alleen krijgen de klassieke linkse partijen die winst niet. Integendeel, de PS valt terug tot cijfers die ze in jaren niet gezien hebben.

Dat blijkt uit een peiling van Ipsos in opdracht van Le Soir en RTL. De peiling is wel met een korrel zout te nemen, want er zit een foutenmarge van 3,1 procent op. Maar toch, de PS zakt terug tot 24,7 procent: de trend is duidelijk. En daarbij heb je het cdH, dat onder de 10 procent zakt in Wallonië.

Het is de sterke leider Raoul Hedebouw, die in de Kamer het mooie weer maakt, die z’n partij op sleeptouw neemt. Dat hij onder meer quasi al z’n loon doorstort aan de partij en met 1.500 euro per maand leeft, draagt bij tot z’n sterke imago als “een gewone man van het volk”.

De PS is als machtspartij, die nog steeds in Wallonië en Brussel de regering leidt, niet meer de geloofwaardige oppositie tegen de regering Michel op federaal vlak. Hedebouw en de PTB hebben die plaats ingenomen.

Het verklaart waarom de PS zo fel van leer blijft trekken tegen de federale regering, en in z’n beleid steeds naar links wil rijden: de linkerflank ligt helemaal open, en daarop blijken ze uiterst kwetsbaar. Maar ook de andere ‘linkse’ partijen, Ecolo en cdH lijden. Zij kalven af tot onder de 10 procent: meteen is de huidige Waalse regering haar meerderheid kwijt. Een nieuwe Waalse regering zal haast zeker een coalitie tussen PS én MR moeten worden. Een belangrijke vaststelling, die ook federaal zware gevolgen kan hebben.

Want de MR doet het ook niet geweldig: de partij zakt meer dan 3 procent, naar 22,3. Ze verliest aan de Parti Populair en een nieuwe beweging: La Droite.

Coalities in 2019: klassieke tripartiete komt in zicht in Brussel en Wallonië.

De opgang van de communisten in Wallonië heeft ook in Brussel grote gevolgen. De PS valt terug tot een beschamende 15,5 procent. Ook hier schiet van de coalitie die nu Brussel bestuurt niets meer over.

Want ook hier eet de PTB de rest op. Geen enkele partij gaat vooruit, behalve Hedebouw en co. Het zet ook daar dus zware druk op de PS, die stilaan in lichte paniekmodus moeten gaan. Zeker PS-voorzitter Elio Di Rupo staat onder zware druk. Velen vinden dat na z’n premierschap het een voorzittersrol te veel is voor de PS’er uit Bergen. Die interne kritiek zal met de huidige peilingen niet minder worden.

Maar ook hier kijkt de MR toch met enige gretigheid uit naar de volgende verkiezingen: met de huidige peilingen zijn zij onvermijdelijk de grootste partij, en kunnen zij de coalitie vormen.

In Vlaanderen verschuift er veel minder. Vlaams Belang klimt in deze peiling wel opnieuw naar 12 procent. Dat gaat ten koste van N-VA, die terugvallen tot 25,7 procent, maar wel veruit de grootste blijven.

En Groen gaat ook vooruit naar 10,7 procent. Daarmee duwen ze de sp.a naar ongekende diepte, met 13,7 procent.

Van de andere regeringspartijen houdt CD&V het beste stand, met 17,6 procent. Open Vld zit op een schamele 12,5 procent.

Gesponsorde artikelen