Left Right
scrollTop top

Hoe Rusland al eens een Krimoorlog verloor


Hoe Rusland al eens een Krimoorlog verloor

Een Russische invasie op het Oekraïense schiereiland de Krim zal “gevolgen” hebben, zo waarschuwde president Barack Obama zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Putin. Het zou niet de eerste keer zijn dat het Westen tegenover Rusland komt te staan op het schiereiland. Wij leggen de eerste Krimoorlog uit aan de hand van vijf vragen.

1. Wat?

Drie jaar lang, van 1853 tot 1856, woedde er een oorlog op de Krim. In juli 1853 vielen de Russen het Ottomaanse grondgebied bij de Donau binnen, in oktober verklaarden de Turken de oorlog voor geopend. 

De oorlog eindigde in 1856 met de Vrede van Parijs, die onderhandeld werd door de Fransen, en in het bijzonder door Napoleon III. De vrede kon onder andere bewerkstelligd worden doordat er in Rusland ondertussen een nieuwe tsaar aan de macht was.

2. Waarom?

Directe aanleiding: Rusland kibbelde met Turkije over het patronaat van een aantal heilige plaatsen. In juli 1853 vielen de Russen het Ottomaanse Rijk binnen en na wat aarzelen volgde in oktober de Turkse oorlogsverklaring. 

Langer verhaal: de Russische tsaar wilde de orthodoxe minderheid in het Ottomaanse Rijk beschermen én zijn gebied uitbreiden. Het Ottomaanse Rijk was in verval en de Europese grootmachten wilde vermijden dat de Russen er een te grote invloed zouden krijgen. De Fransen wilden de Russen buiten het Ottomaanse Rijk houden, omwille van de heilige plaatsen en van de handel. De Britten wilden dan weer vermijden dat de Russen te veel macht zouden krijgen in het Zwarte Zeegebied.

3. Wie?

Een maand na de oorlogsverklaring vermorzelden de Russen de Turkse vloot in de Slag bij Sinop. Op dat moment beslisten de Fransen en de Britten om in te grijpen. Wat later dreigden ook de Oostenrijkers mee te doen, waarop de Russische tsaar prompt zijn troepen terugtrok. In 1855 besloot ook Sardinië mee te vechten. Uiteindelijk zaten de Fransen en de Britten meer dan een jaar in loopgraven nabij Sebastopol.

4. Historisch?

‘Florence Nightingale’ en ‘de Charge van de Lichte Brigade’. Dat zijn de twee trefwoorden waar de meeste mensen op komen als ze aan de Krimoorlog denken. De charge wordt nog steeds gegeven als voorbeeld van hoe het mis kan gaan met onduidelijke orders en ontoereikende inlichtingen.

De bekende verpleegkundige Florence Nightingale trok als 34-jarige naar het oorlogsgebied om er de medische zorg van de soldaten te organiseren. Na haar terugkeer richtte ze de eerste verpleegstersschool op en schreef ze het eerste moderne handboek voor de verpleging van zieken. Maar nog belangrijker: haar werk in de Krimoorlog was de aanleiding voor de oprichting van het Rode Kuis.

De Krimoorlog was trouwens ook een van de eerste oorlogen waarbij de thuisblijvers alles op de voet konden volgen dankzij foto’s en verslagen in de kranten. In de oorlog werd ook voor het eerst tactisch gebruik gemaakt van de spoorwegen en de telegraaf. 

5. Gevolgen?

Het Russische leger verloor de oorlog, onder andere omdat het slecht uitgerust, zwak georganiseerd en weinig mobiel was. Rusland werd zwaar vernederd, wat indertijd voor een plotse wijziging in de toenmalige geopolitieke verhoudingen zorgde. De eerste Krimoorlog is voor de meesten onder ons ancient history, maar in Rusland is dat helemaal niet het geval.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.195.366
 • Aantal
  doden
  1.144.069
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  287.700
 • Aantal
  doden
  10.658