Hoe Saoedi-Arabië met het plots toekennen van vrouwenrechten de wereld misleidt

Hoe Saoedi-Arabië met het plots toekennen van vrouwenrechten de wereld misleidt

Binnenkort mogen vrouwen eindelijk autorijden in Saoedi-Arabië. Nu wil de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman ook de corruptie uit zijn land werken. Officieel toch, want volgens critici heeft bin Salman de elf prinsen, vier ministers en 34 ex-ministers laten oppakken om zijn tegenstanders uit te schakelen voor hij de troon erft van zijn vader.

Afgelopen weekend werd het Ritz Carlton hotel in de Saoedische hoofdstad Riyad ontruimd om gearresteerde royals in vast te zetten, en werd een luchthaven voor privévliegtuigen in Jeddah gesloten om te voorkomen dat rijke zakenmannen nog snel naar het buitenland zouden vluchten. Toch reageerde iedereen verrast toen bleek dat de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman elf prinsen, vier ministers en 34 ex-ministers had laten arresteren in een anticorruptie-actie. Vooral omdat ook prins Al-Waleed bin Talal, één van de vijftig rijkste mensen ter wereld erbij was. Hij zou zich schuldig gemaakt hebben aan wit­waspraktijken. Dat schrijven de kranten van Het Mediahuis.

Bin Salman als alleenheerser

Eerder kondigde kroonprins Mohammad bin Salman al aan dat hij in zijn ultraconservatieve land terug een meer tolerante en gematigde islam wil invoeren. Vrouwen mogen er binnenkort autorijden en de bioscopen werden er heropend. Bin Salman wil officieel corruptie tegenwerken, maar het lijkt er eerder op dat hij elke tegenstander wil wegwerken voor zijn vader officieel de macht aan hem overdraagt.

Enkele uren voor de arrestaties zou er ook een nieuwe wet ingevoerd zijn, die een gevangenisstraf van 10 jaar zet op het bekritiseren van de Saoedische koning of kroonprins. Er wordt voorspeld dat het land op het sociale en culturele vlak losser bestuurd zal worden, maar dat het er op politiek vlak meer autoritair dan ooit aan toe zal gaan. Volgens heel wat critici is de kroonprins van zin om alleenheerser te worden. Elke beslissing zal wellicht door hem of hofhouding goedgekeurd moeten worden.

Gesponsorde artikelen