Hoe werkt een printer?

Geschreven met branded content van van printabout.be

Er bestaan verschillende manieren waarop printers werken, waaronder laser, inkjet, thermisch en solid ink. De meest gangbare zijn echter laser- en inkjetprinters. Thermische printers winnen de laatste tijd wel aan populariteit, met name in bepaalde zakelijke sectoren. En daarnaast werden Matrixprinters vroeger veel gebruikt, maar tegenwoordig zijn deze verouderd. Wil je graag meer weten over de basis van printers en hoe de populairste printers precies werken? Lees dan verder!

De basis van printers

De basis van printers, zoals de Epson printer, is eigenlijk heel eenvoudig: digitale afbeeldingen en tekst omzetten in tastbare afdrukken. Dit gebeurt met behulp van speciale software of een stuurprogramma dat het digitale bestand vertaalt naar een formaat dat de printer begrijpt. Vervolgens worden de afbeeldingen of tekst op papier gezet met kleine puntjes. Het belangrijkste verschil tussen verschillende soorten printers zit in de manier waarop deze puntjes op het papier worden aangebracht.

Hoe werken inkjetprinters?

Een inkjetprinter van  spuit inkt op papier met kleine gaatjes,  terwijl het papier door de printer beweegt. Deze gaatjes worden “nozzles” genoemd en zitten in een printkop. De inkt kan kleurstof of vloeistof met pigmenten zijn. De printkop beweegt heen en weer, en duizenden druppels inkt worden snel op het papier gespoten om tekst of afbeeldingen te maken. Voor het oog lijkt het alsof de afdruk uit één geheel bestaat, ook al zijn de puntjes heel klein. De inkt komt uit een cartridge of tank en nadat het afdrukken is voltooid, wordt de pagina in de uitvoerlade geplaatst. Inkjetprinters zijn populair vanwege hun compacte formaat en goede afdrukkwaliteit, en je vindt ze vaak bij mensen thuis.

Hoe werken laserprinters?

Laserprinters worden vaak gebruikt voor tekst en kantoordocumenten. Deze printer werkt anders dan een inkjetprinter, en maakt gebruik van een lichtbron, zoals een laser of LED. Deze projecteren het gewenste beeld als het ware op een trommel. De trommel trekt tonerdeeltjes aan op delen zonder lading en brengt die over naar het papier. Delen met lading stoten de toner af. Wanneer het papier en de trommel met elkaar in aanraking komen, neemt het papier het beeld over. Vervolgens wordt het tonerpoeder gesmolten en op het papier gedrukt met behulp van warmte en rollen.

Hoe werken thermische printers?

Een thermische printer werkt met twee hoofdtypen: “Thermische Overdracht” en “Directe Thermische” printers, die voornamelijk worden gebruikt om etiketten te drukken. Maar wist je dat ze ook in mobiele bon- of document printers en draagbare fotoprinters worden toegepast? Deze printers maken afdrukken door speciaal thermisch papier onder een printkop met verwarmde pinnen te laten bewegen, waarbij de hitte de kleur op het papier verandert. Het is wel nodig om thermisch printpapier te gebruiken, omdat dit papier een kleurstof coating heeft die reageert op de warmte en meestal zwart wordt. Deze technologie wordt vooral gebruikt voor etiketten, maar er zijn ook A4-printers die zonder inkt werken en mobiliteit bieden. Zo, nu weet jij ook hoe deze printers precies werken. Welke printer gebruik jij?

Meer
Lees meer...