Hoe word je rijk? Hier zijn 6 gouden regels om je aan te houden, ongeacht je salaris

Iedereen heeft zijn eigen definitie van rijkdom. Comfortabel leven zonder je zorgen te maken over geld is voor velen al een vorm van rijkdom. Maar hoe bereik je zo’n comfortabel leven? Hier zijn zes tips van een miljonair om rijk te worden.

In zijn boek Geld richtig betoogt bestsellerauteur Phillip J. Müller dat de enige reden waarom iemand geen miljonair kan worden, ligt aan zijn of haar eigen idee van wat dat betekent. Fictie heeft ons doen geloven dat de rijken hun succes te danken hebben aan geluk, roem of familie en dat hun favoriete tijdverdrijf het uitgeven van hun geld is. Die visie stemt niet overeen met de werkelijkheid zegt de auteur, die zelf miljonair is. Een goed begin op weg naar materiële rijkdom, is zelf geloven dat je al rijk bent.

Bovenal moeten we een mentaliteit aannemen die de tegenpool is van het courante beeld dat we van de rijken hebben. Je moet een verantwoordelijke consument worden, dus alleen zaken kopen als die echt je behoeftes voorzien. Zelfs als je iets echt nodig hebt, moet je de vraag stellen: ‘Is er geen goedkoper alternatief?’ Door zo te denken kom je een stap dichter om op een dag rijk te worden.

De miljonair somde een aantal gouden regels op om zijn kansen om rijk te worden te maximaliseren, dat schrijft GQ Duitsland.

1. Sparen is fundamenteel

Het eerste wat je moet doen om rijk te worden, is je geld sparen. Wanneer je alles uitgeeft alsof je al rijk bent, ben je fout bezig. Als je een vertekend beeld hebt van wat het betekent om rijk te zijn uit films en tv-programma’s, word je geen financieel welvarend persoon.

“Het gaat erom of je vandaag geld wilt uitgeven aan een vijfde paar sportschoenen, omdat je denkt dat je ze absoluut nodig hebt, terwijl je ze in werkelijkheid maar één keer zult dragen”, vertelde Müller aan GQ.

Tevredenheid op korte termijn is niet de beste oplossing. Het is beter je te richten op de lange termijn. Geld besparen is een gewoonte die je op alle niveaus van je dagelijks leven moet aanleren. Kook zelf, in plaats van op restaurant te eten. Zet zelf je koffie, in plaats van er een van drie euro te halen bij een hippe barista. Je zal gemakkelijk twee euro besparen. Op lange termijn kan dat tot oplopen tot grote bedragen.

2. Leef niet boven je stand.

Koop geen dingen die je je niet kunt veroorloven. “Wil je een smartphone, maar heb je het geld niet om hem te kopen? Koop het dan niet”, concludeert de auteur eenvoudig. Zo voorkom je dat je toegeeft aan bepaalde grillen – of aan sociale druk – maar zo voorkom je ook om in de schulden terecht te komen.

Als je bang bent om toe te geven, stop dan een briefje in je portemonnee waarop staat “heb ik dit echt nodig?” In de meeste gevallen zal het antwoord nee zijn.

3. Wees verantwoordelijk

Heb je niet aan de verleiding kunnen weerstaan en zit je nu in de schulden? Neem je verantwoordelijkheid. Het heeft geen zin je kop in het zand te steken. Je zou in een veel ergere situatie terecht kunnen komen. Het eerste wat je moet doen, is een balans opmaken van de situatie. Zo voorkom je dat je nog meer schulden maakt.

Zodra je een duidelijk beeld hebt van je schulden, bereken je voor jezelf hoeveel je bereid bent daar elke maand voor te betalen. Op die manier bereken je ook hoeveel maanden het duurt voor je van die schulden af bent.

Het is niet nodig om je hele budget toe te wijden aan de afbetaling van je schulden. Philip J. Müller adviseert om het bedrag dat je aan de schuldaflossing wil betalen in twee te delen. De eerste helft moet effectief naar de afbetaling gaan, de andere helft dient om aan de kant te houden. Vergeet je basisdoel niet: rijk worden. En daarvoor is sparen essentieel.

4. Wees eerlijk tegen je schuldeisers

Nogmaals, steek je kop niet in het zand en neem zelf contact op met je schuldeisers. Een open communicatie zal helpen om een betere relatie met hen op te bouwen. Als je niet in staat bent te betalen, zeg dat dan duidelijk. Op die manier kunnen jullie samen tot een oplossing komen en onaangename telefoontjes van hen vermijden.

5. Hou jezelf in de hand en vermijd verleidingen

Niet toegeven aan verleidingen is niet altijd gemakkelijk. Daarom moet je bewust te zijn van je eigen zwakke punten. Vermijd situaties die het verleidelijk maken je kredietkaart naar boven te halen. Houdt je van winkelen? Slenter niet door de winkelstraten, maar maak een wandeling in een park tijdens uw lunchpauze. Vermijd ook online shopping sites, zelfs niet om er eens door te scrollen. Het is gemakkelijk om in de val te trappen door slimme advertenties. 

6. Vergeet het flamboyante en geef de voorkeur aan eenvoud

Veel rijke mensen leven eenvoudig, zonder noodzakelijkerwijs met hun rijkdom te pronken. Probeer dus niet uit te pakken met een mooi huis, dure auto of verre reizen. Bij al deze dingen is de vraag die je jezelf moet stellen altijd dezelfde: “heb ik ze echt nodig? Is er geen alternatief dat net zo goed is, maar betaalbaarder?” Op die manier vermijd je onnodig verbruik en behoud je een deel van je spaargeld.

Uiteindelijk houdt een kwaliteitstrui je net zo warm – zo niet warmer – dan een trui van een groot merk. Een vakantie aan de andere kant van de wereld kan stressvoller – en duurder – zijn dan een vakantie dichter bij huis op een rustige locatie.

Tot slot: in plaats van voor de gemakkelijke weg te kiezen, en een nieuwe telefoon te kopen omdat de jouwe stuk is, of een nieuw paar schoenen omdat er een gat in zit, laat je ze beter repareren. Het zal je een stuk minder kosten.

(lp)

Meer
Lees meer...