Hoe zie je het verschil tussen malware en een goede app of extensie?

Hoe zie je het verschil tussen malware en een goede app of extensie?

Zijn alle apps in de Google Play Store of in de App Store veilig? Je zou hopen van wel, maar er kruipen ook wel eens foutjes in de algoritmes van de grootste bedrijven. En dus sluipt er soms wel eens malware binnen op je smartphone of laptop, terwijl je misschien net op zoek was naar een adblocker. Hoe zie je het verschil? Wij lijsten een paar tips op. 

1. Wees er heel zeker van dat je de juiste app hebt

Heeft iemand op café je aangeraden om uBlock of AdBlock Plus te downloaden? Tik het maar eens in in de Play Store: je krijgt een hele rits aan apps die misschien wel of misschien niet de app zijn die jij zoekt. Het helpt dus om te weten of je nu AdBlock Pro of uBlock Origin nodig hebt om geen malware te downloaden. Wie malware wil installeren op andere computers, rekent er namelijk op dat niet iedereen opzoekt wat ie nodig heeft.

En dat is ook meteen de sleutel tot de juiste apps downloaden: bekijk het even online. Als newsmonkey apps aanraadt, kan je ervan uitgaan dat ze even getest zijn. Als gerenommeerde techwebsites een sterke aanbeveling geven, is het waarschijnlijk juist. Meestal geven die websites ook direct de juiste link naar de App en Play Store mee. Die kan je dan volgen.

2. Lees de beschrijving

Toegegeven: dit is niet zo evident als je zelf niet zo vlot bent in het Engels. Daar komt nog eens bij dat de meeste app-developers niet noodzakelijk de beste schrijvers zijn. Maar bekijk het even: als de makers zelfs de features van hun eigen app niet kunnen beschrijven, is er iets fishy aan de hand.

Daar komt ook nog eens bij dat een legitieme app waarschijnlijk een vrij neutrale beschrijving heeft. Denk in de richting van “Deze extensie laat u in alle flexibiliteit surfen, zonder zorgen. Hij is makkelijk om te gebruiken en zorgt zo dat uw software in topconditie blijft.” Zelfs als het over open source-extensies gaat, zou je geen lange lijst mogen krijgen van sites waarop de extensie of app op gebaseerd is. Da’s waarschijnlijk gewoon een trucje om hoger in de zoekresultaten te staan.

3. Bekijk de aanbevelingen

“Verkozen tot beste AdBlocker door TechMag”, het klinkt veelbelovend, maar dit is iets dat je makkelijk kan nakijken. Spoilers: er is geen TechMag, die website bestaat niet. Je kan de exacte quotes gewoon in je zoekmachine ingeven en er de naam van de website achterzetten. Als je alleen maar terechtkomt op websites die verwijzen naar de pagina waar je de extensie of app kan downloaden, is ’t waarschijnlijk fake.

Overigens: er is een kleine kans dat app-developers toch hun best doen en de reviews laten leiden naar een website die ze zelf ook hebben opgezet. Maar de meeste malwaremakers doen zelfs niet de moeite om een website voor hun eigen malware te maken. Check het even: geen website voor een goede app is vrij fishy.

4. Check de reviews

Zijn de reviews allemaal zo lovend dat je denkt de nieuwe AdBlock Plus gevonden te hebben? Als een jonge app weinig reviews heeft, die allemaal 5 sterren geven, dan kan het nog net. Maar een grote stapel vijfsterrenreviews zonder enige technische uitleg, dat is vrij verdacht. Negeer dus even de “Wow! Dit is de beste uitvinding sinds het wiel”-reviews en kijk of er verder ook nog iets nuttigs bij staat.

Als dat niet het geval is, wordt het een beetje moeilijk: zijn de positieve reviews echt grammaticaal vreemd, spellen ze zelfs de naam van de app verkeerd, bekijk de tips hierboven dan nog eens. De kans dat je met een fake te maken hebt, is vrij groot.

Uiteraard zijn deze tips niet sluitend: soms kunnen developers niet spellen, hebben ze de app nog maar net opgestart en (waterkansje) is het echt de beste uitvinding sinds het warme water. Maar zeker adblockers krijgen veel competitie van malwareproducenten: dat toont dit rapport van AdGuard aan. Toch even opletten en opzoeken dus.

Gesponsorde artikelen