Left Right
scrollTop top

Hoe zit het met de kansen van de Rode Duivels op het WK? Dit moet je weten over onze tegenstanders


Hoe zit het met de kansen van de Rode Duivels op het WK? Dit moet je weten over onze tegenstanders

De Rode Duivels kennen hun tegenstanders op het WK voetbal in Rusland volgend jaar. In de groepsfase spelen de Belgen tegen Engeland, Tunesië en Panama. De eerste twee gaan door, dus dat zou geen probleem mogen zijn. Maar wie zijn die ploegen en wat hebben ze op het WK al gepresteerd?

1. ENGELAND

 • FIFA-ranking: 15
 • Aantal WK-deelnames: 15
 • Beste prestatie: winnaar in 1966

De moeilijkste tegenstander is Engeland, maar het was ook te verwachten dat er één serieus voetballand in onze poule zou zitten. En dan had het veel erger gekund. Engeland presteert op het WK de laatste decennia traditioneel niet goed. En eigenlijk op grote toernooien in het algemeen. In Engeland zullen de supporters met veel respect naar de Rode Duivels kijken, want ze kennen een groot deel van de ploeg. Van Thibaut Courtois in doel tot Romelu Lukaku in de spits, in elke linie staan bij de Belgen spelers uit de Premier League.

Ook voor de Duivels dus een leuke tegenstander. Onze bondscoach Roberto Martinez heeft ook ervaring met de Engelse competitie. De Engelsen hebben wel een goede ploeg, maar niet meteen één vedette. Het wordt dus vooral opletten voor het geheel, want tijdens de kwalificatiewedstrijden hebben de Engelsen het uitstekend gedaan. Met groot gemak haalden ze het zonder nederlaag in een groep met Slovakije, Schotland, Slovenië, Litouwen en Malta.

Getty

WK-geschiedenis

Vraag een Engelsman naar het WK voetbal en hij zal al snel over 1966 beginnen. Logisch, want dat is nog steeds het enige toernooi dat de bakermat van het voetbal ooit gewonnen heeft.

De finale blijft echter omstreden omdat ze toen van Duitsland wonnen dankzij een goal van Geoffrey Hurst waarbij de bal al dan niet over de lijn is geweest. Samen met Maradona’s hand van God zowat het meest besproken doelpunt op een WK. Nadien waren de Engelsen nog maar één keer van de partij in de halve finale, in 1990. Toen schakelden ze in de 1/8ste finale overigens de Rode Duivels uit.

In 2014 bereikten de Engelsen hun dieptepunt, want op het WK in Brazilië pakten ze maar één puntje. In de groep des doods sneuvelden ze samen met Italië in het voordeel van Uruguay en het verrassende Costa Rica.

Tegen de Belgen

 • 31 keer België – Engeland
 • België won 3 keer, verloor 22 keer
 • Op WK: 4-4 (1954), 1-0 verlies (1990)
 • Laatste wedstrijd: 1-0 voor Engeland (2012)

In 2012 speelden we in Londen voor het laatst vriendschappelijk tegen Engeland. Die partij eindigde op 1-0 voor de thuisploeg. Voor de laatste overwinning van de Belgen moeten we al terug naar 1936, toen we met 3-2 wonnen.

We spelen op het WK de derde wedstrijd tegen Engeland, op 28 juni in Kalingrad, tevens de laatste van de hele groepsfase. Hopelijk zijn we dan dus al door.

2. TUNESIË

 • FIFA-ranking: 27
 • Aantal WK-deelnames: 5
 • Beste prestatie: groepsfase

Tunesië is een heel haalbare kaart voor de Rode Duivels. We speelden er al eerder tegen, en het is zeker geen favoriet om door te stoten naar de volgende ronde. In de ploeg van de Tunesiërs zitten wel een paar bekenden voor het Belgische voetbal. Fabien Camus (Antwerp) en Anice Badri (Moeskroen) verdedigden de Tunesische kleuren. In 2014 en 2015 was Georges Leekens overigens nog trainer van deze Afrikaanse ploeg.

De Tunesiërs haalden het WK in een poule met Congo, Libië en Guinea. Die eerste ploeg was duidelijk hun zwaarste tegenstander.

In principe mogen de Belgen hiertegen nooit in de problemen komen. Maar we kunnen vermoedelijk wel een team verwachten dat gaat proberen de nul te houden. Ook niet vergeten dat we het in 2014 behoorlijk lastig hadden met een buurland van Tunesië. Algerije was toen wel een beetje te vergelijken met Tunesië in 2018.

Getty

WK-geschiedenis

Tunesië was er voor het eerst bij op het WK in 1978 in Argentinië. Toen pakten ze drie punten in een poule met Polen, West-Duitsland en Mexico. Net niet genoeg om door te stoten. Ze wonnen er hun allereerste wedstrijd meteen met 3-1 van de Mexicanen.

Pas twintig jaar later, in 1998, waren ze er weer bij in Frankrijk. Toen hadden ze minder succes, want ze pakten slechts één puntje tegen Roemenië. Colombia en toen ook al Engeland waren te sterk. De Engelsen wonnen die WK-wedstrijd met 2-0.

Tunesië nam toen wel deel aan drie opeenvolgende WK’s. In 2002 speelden ze in Japan tegen de Rode Duivels. Het werd toen een 1-1 gelijkspel, na een goal van Marc Wilmots. Het bleek het enige puntje voor de Tunesiërs, want ze verloren van Japan en Rusland. De Belgen gingen toen wel nog een ronde verder. Ook in 2006 weer één punt voor Tunesië, na 2-2 tegen Saoedi-Arabië. Spanje en Oekraïne waren te sterk. Pas twaalf jaar later keren ze dus terug naar het WK.

Tegen de Belgen

 • 3 keer België – Tunesië
 • België won 1 keer, verloor 1 keer
 • Op WK: 1-1 (2002)
 • Laatste wedstrijd: 1-0 voor België (2014)

We hebben nog niet zo gek lang geleden tegen Tunesië gespeeld. Tijdens de voorbereiding op het WK van 2014 wonnen de Rode Duivels in Brussel met 1-0 van Tunesië, dankzij een goal van Dries Mertens. Op een WK konden we dus nog nooit van Tunesië winnen.

De Belgen spelen op 23 juni hun tweede wedstrijd van het WK 2018 in Moskou tegen Tunesië.

3. PANAMA

 • FIFA-ranking: 56
 • Aantal WK-deelnames: 1
 • Beste prestatie: kwalificatie

Die ene ploeg die iedereen wou kwam er voor onze Rode Duivels uit. En we hebben er goed aan gedaan om tegen Mexico te oefenen, want dit team komt uit hetzelfde gebied. Panama neemt pas voor de eerste keer deel aan het WK, dus veel kunnen we over hun WK-geschiedenis niet vertellen. Ook hun team is ons redelijk onbekend. Maar dat betekent niet dat je hen mag onderschatten. Kijk maar naar hoe Costa Rica vier jaar geleden verrassend de groep des doods op het WK won.

Desalniettemin zou puntenverlies tegen Panama schandalig zijn voor onze Rode Duivels. Je mag echter niet onderschatten welk parcours Panama heeft afgelegd, want ze hielden bijvoorbeeld de Verenigde Staten uit het toernooi. Daartegen moesten de Belgen drie jaar geleden nog flink zwoegen. Panama eindigde wel ver achter groepswinnaar Mexico, dus we mogen gerust stellen dat ze minstens van een niveautje lager zijn.

Fantoomgoal

Panama plaatste zich overigens wel dankzij een omstreden doelpunt. Zeg gerust een fantoomdoelpunt. Zelfs Geoffrey Hurst uit 1966 kon hier niet aan tippen. Tegen Costa Rica ging de bal duidelijk niet binnen, maar de scheidsrechter gaf toch een doelpunt en de Amerikanen mochten meteen thuis blijven …

Panama zou voor de Rode Duivels een leuke openingsmatch moeten zijn, want ze spelen er op 18 juni in Sotchi tegen. En die gevreesde verre reis nemen we er dan toch maar bij, zeker?

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  62.721.553
 • Aantal
  doden
  1.459.224
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  576.599
 • Aantal
  doden
  16.547