Left Right
scrollTop top

Hoeveel je volgend jaar betaalt voor melk? Dat moet je NU zelf beslissen


Hoeveel je volgend jaar betaalt voor melk? Dat moet je NU zelf beslissen

Begin volgend jaar ligt een melkkarton in de winkelrekken waarvan wij zelf de prijs hebben bepaald. Momenteel kan je op een online platform aangeven welke criteria voor jou belangrijk zijn bij het kiezen van je melk. Die kunnen de prijs opdrijven of naar beneden halen. Het verschil voor één liter melk is vrij groot, en je hebt nog tot eind deze maand om je stem te laten horen.

Denk jij wel eens na voor je beslist welke melk je koopt? Zo ja, dan loont het de moeite om naar dit platform te surfen waar je kunt bepalen hoeveel een nieuw karton melk volgend jaar zal kosten. Het is een initiatief van de Franse coöperatieve vereniging ‘Wie is de baas?’ Bedoeling is dat er meer inspraak bij de consumenten komt en dat wij dus bepalen wat de prijs van melk eventueel wel mag opdrijven. Tot eind november mag je je keuze doorgeven en op basis daarvan zal de melk geproduceerd worden die vanaf januari al zeker in de winkels van Carrefour zal worden verkocht.

Criteria

De minimumprijs is 0,64 euro. “Dat is de basisprijs waartegen boeren kunnen leveren”, zegt een woordvoerder van Carrefour aan het VRT Nieuws. Daarna is het aan ons om te bepalen hoeveel daar nog bij komt. Wij vulden de vragen in en de volgende criteria spelen een rol:

 • De vergoeding van de producenten: hier bepaal je dus welke beloning de boer moet krijgen voor het leveren van de melk. Als je voor de globale marktprijs kiest, dan is dat niet winstgevend. Naargelang van je keuze kan er tot 0,18 euro voor onze rekening bijkomen.
Getty
 • De oorsprong van de melk: moet de melk uit België komen? Dan kost ze ook iets meer, maar 0,02 euro extra is wellicht een kleine opoffering in het voordeel van het milieu.
 • Moeten de koeien naar de weide? Hier kan je koeien tot zes maanden per jaar in de weide zetten. Maar we zien de prijs niet stijgen.
 • Voeding voor de koeien: hierbij kies je wat de koeien te eten krijgen. Ze kunnen namelijk een dieet krijgen waardoor er meer omega-3 in de melk zit. Dat zijn essentiële vetzuren voor ons lichaam, maar de mens kan ze niet zelf produceren. Het zou je nog eens 0,02 euro extra kunnen kosten.
Getty
 • Oorsprong van het voeder: zoals altijd is het goedkoper wanneer het niet uitmaakt waar voeder vandaan komt. Kies je voor lokaal voeder (minder dan 100 kilometer), dan kost het je 0,05 euro meer. Maar het is andermaal beter voor het milieu.
 • De verpakking: je kan kiezen tussen een melkkarton met dop of een plastic fles. Die laatste is wellicht het handigste, maar dat kost je 0,03 euro.

Duurzamer en gezonder

Als we alles bij elkaar tellen, dan is de goedkoopste prijs dus 0,64 euro. Maar dan hebben we melk die volgens de criteria weinig winst aan de boeren biedt, minder gezond is, en zwaarder weegt op het milieu. Gaan we bij al die criteria voor de duurste opties, dan komen we op een totaalbedrag van 1,06 euro. Dat is dus 0,42 euro meer per liter melk.

Momenteel betaal je voor het huismerk van Carrefour 0,79 euro per liter halfvolle melk. De goedkoopste die we in de supermarkt vonden, kost 0,62 euro.

De kans dat de goedkoopste prijs het zal halen lijkt eerder klein: “We merken meer en meer dat klanten vragen naar een ander type melk, naar melk die duurzamer en gezonder is”, zegt de woordvoerder nog aan het VRT Nieuws. In België zouden ze met ongeveer 200 boeren samenwerken.

Als dit een succes wordt, zullen er mogelijk nog andere producten aan de wensen van de consument worden aangepast. Zo kan je in Frankrijk op dezelfde manier al boter, appelsap en pizza kopen. Vooral die boter is tegenwoordig een gevoelig onderwerp bij onze buren.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899