Hoeveel is het leven van Mark Zuckerberg waard? Meta betaalde in 2021 maar liefst 27 miljoen dollar om de CEO te beschermen

Meta, het moederbedrijf boven Facebook en Instagram, legt heel wat geld op tafel om de CEO Mark Zuckerberg en zijn familie te beschermen. De beveiliging van de topman kostte de techgigant vorig jaar 27 miljoen dollar.

Uit een aangifte bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC blijkt dat Meta in 2021 in totaal 27 miljoen dollar heeft betaald om Zuckerberg en zijn familie te beschermen. Het merendeel van dat bedrag, zo’n 15,2 miljoen dollar, werd gebruikt voor de beveiliging van de CEO in zijn woningen en tijdens zijn persoonlijke reizen.

Meer dan in 2020

Het bedrijf kende Zuckerberg ook 10 miljoen dollar toe als ” een jaarlijkse toelage vóór belastingen”. Dat geld wordt gebruikt voor andere beveiligingsgerelateerde kosten. Daar komt nog eens een bijdrage van 1,6 miljoen dollar bij voor het gebruik van een privévliegtuig (voor persoonlijk gebruik).

De kosten om Zuckerberg te beschermen zijn overigens opgelopen in vergelijking met 2020. Toen betaalde het bedrijf in totaal 23,4 miljoen dollar voor de beveiliging van zijn topman.

In de aangifte zegt Meta dat dergelijke uitgaven noodzakelijk zijn omdat Zuckerberg als oprichter, CEO, bestuursvoorzitter en controlerend aandeelhouder te maken krijgt met specifieke bedreigingen. “Wij zijn van mening dat Zuckerberg zich door zijn rol in een unieke positie bevindt: hij is het gezicht van Meta en als gevolg daarvan wordt een negatief sentiment ten aanzien van ons bedrijf direct in verband gebracht met Zuckerberg”, klinkt het.

Meta voegt eraan toe dat Zuckerberg ook één van de meest bekende CEO’s wereldwijd is. “Dat is voor een groot deel het gevolg van de omvang van ons gebruikersbestand. Daar komt nog eens bij dat ons bedrijf heel wat aandacht krijgt uit onder meer de mediawereld”, aldus het bedrijf.

Hoe zit het bij andere techbedrijven?

De beveiligingskosten maken een groot deel uit van de vergoeding die Zuckerberg krijgt voor zijn werk bij Meta. Op papier ontvangt hij slechts een loon van 1 dollar. Hij ontvangt wel andere compensaties voor zijn prestaties. Volgens de Billionaires Index van Bloomberg beschikt de CEO van Meta over een vermogen van net geen 80 miljard dollar. Zuckerberg is daarmee de 13de rijkste persoon ter wereld.

Hetgeen Meta betaalt, ligt veel hoger dan wat we bij andere techgiganten zien. Amazon betaalde vorig jaar ongeveer 1,6 miljoen dollar voor de beveiliging (inclusief zakenreizen) van oprichter Jeff Bezos. Apple gaf dan weer 630.630 dollar uit aan de beveiliging van zijn CEO Tim Cook en nog eens 712.488 dollar aan persoonlijke reiskosten.

(mah)

Meer
Lees meer...