Hoezo, Trump ging afrekenen met vriendjespolitiek?

Hoezo, Trump ging afrekenen met vriendjespolitiek?

Meer openheid en afrekenen met vriendjespolitiek: het waren twee zaken waar Donald Trump op hamerde in zijn campagne tegen Hillary Clinton. Maar nog voor hij officieel ingezworen wordt, hebben zijn partijgenoten beslist om het onafhankelijke bureau op te doeken dat onderzoek doet naar corruptie, belangenvermenging en fraude bij leden van het Amerikaanse Congres. Drain the swamp, indeed.

Het onafhankelijke instituut werd in 2008 opgericht, na enkele corruptieschandalen waarbij parlementariërs tot celstraffen werden veroordeeld. Het bureau kan anonieme klachten in behandeling nemen en besluiten tot onderzoek naar politici naar aanleiding van berichten in de media.

Tijdens een interne stemming besloot de Republikeinse fractie, tegen het advies van de Republikeinse leiders in, de onafhankelijke commissie onder te brengen bij de commissie die onder verantwoordelijkheid van de leden van het Huis van Afgevaardigden zelf valt.

De beslissing betekent in de praktijk dat er geen onafhankelijk orgaan meer is dat, los van de politici zelf, onderzoek kan verrichten naar mogelijke belangenvermenging, fraude of andere ethische problemen bij verkozen leden van het Amerikaanse Congress.

Coup

Het Huis van Afgevaardigden moet officieel vandaag nog stemmen over het voorstel. Maar omdat de Republikeinen een meerderheid hebben in het lagerhuis, kunnen de Democraten het plan niet tegenhouden. Hun leider Nancy Pelosi zei dat ethiek het eerste slachtoffer is van de Republikeinse meerderheid in het Congres.

De Republikeinse coup komt aan de vooravond van de machtswisseling in Washington, waarbij de Republikeinse president Trump kan rekenen op een meerderheid in zowel de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden.

Update 04/01: het voorstel is na enorme kritiek ondertussen ingetrokken.

Gesponsorde artikelen