Hoge spanningen tussen Iran en het Westen: Britse olietanker ingenomen

epa: de Stenna Impero

In de Straat van Hormuz in het Midden-Oosten heeft Iran een Britse olietanker ingenomen. Er zitten zo’n 23 mensen aan boord. Het zou gaan om een wraakactie van Iran omdat de Britten begin juli een tanker met olie uit Iran inpalmden. De Straat van Hormuz vormt een belangrijke passage bij de uitvoer van petroleum uit de Golflanden. Elke dag passeren daar 15,5 miljoen vaten ruwe olie. Dat komt neer op 33 procent van de wereldwijde olietransporten via de zee en 20 procent van de olietransporten wereldwijd.

Het leek er even op dat Teheran nog een tweede schip aan de ketting ging leggen, maar dat is niet gebeurd. Dat meldt onder andere de Britse krant The Guardian. Het schip dat Iran in beslag nam, is de Stena Impero.

Stena Bulk, het bedrijf dat eigenaar is van het schip, bevestigt dat de Stena Impero door kleinere boten en een helikopter benaderd is en dat de bemanning onbereikbaar is. Ook op een ander Brits schip zouden gewapende mannen aanwezig geweest zijn, maar die zouden ondertussen vertrokken zijn.

Spoedbijeenkomst in Londen

De Britse regering is met spoed bijeen gekomen. “We zijn dringend op zoek naar meer informatie en onderzoeken de situatie”, klinkt het bij het ministerie van Defensie. Hoe de Britten zullen reageren, valt nog af te wachten.

epa: de Stenna Impero

Wraakactie?

Volgens velen gaat het om een vergeldingsactie van Iran. Begin juli legden de Britten beslag op een Iraanse olietanker bij Gibraltar, tussen Spanje en Marokko. Londen vermoedde dat die tanker olie wou leveren aan Syriƫ. Dat zou ingaan tegen de internationale sancties tegen het regime van Syrisch president Assad.

Alles wijst er dus op dat het om een wraakactie van Teheran gaat. De Britten zijn echter ook bondgenoten van de Verenigde Staten. Ook tussen de Amerikanen en de Iranezen botert het alle geruime tijd niet meer. Zo stapte president Donald Trump uit het nucleaire akkoord met Iran. Sindsdien int Teheran meer uranium dan toegelaten is, de stof om atoombommen mee te maken.

epa: de Stenna Impero

Interne machtsstrijd

Bovendien is de timing van Iran redelijk opmerkelijk te noemen. In de islamitische republiek is momenteel een concurrentiestrijd aan de gang tussen de regering-Rohani aan de ene kant en Ayatollah Khamenei en de Republikeinse Garde aan de andere kant.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif bevindt zich momenteel in New York om te onderhandelen over het gefaalde atoomakkoord. Door het Brits schip in te nemen, wordt er vanuit Teheran een duidelijke boodschap gebracht, namelijk dat de Amerikanen naar Iran moeten luisteren.

wiki: Ayatollah Khamenei

Gesponsorde artikelen