Hogere straffen en een persoonlijke por: dit krijg je binnenkort bij een boete extra in je bus

Hogere straffen en een persoonlijke por: dit krijg je binnenkort bij een boete extra in je bus

Je weet ’t misschien niet, maar in 2018 worden de boetes voor verkeersovertredingen een stuk scherper. Omdat de meeste mensen dat pas zullen doorhebben als ze gesnapt worden, zal minister François Bellot (MR) op een heel originele manier overtreders waarschuwen. 

Sowieso zijn de meeste verkeersboetes al wat hoger eens ze in je bus zitten dan toen je de overtreding aan het maken was. En dat wordt in 2018 nog wat pijnlijker: volgens de kranten van Sudpresse stuurt François Bellot (MR), de minister van Mobiliteit, bij elke boete in 2018 een pittige brief bij. Jaarlijks gaat het om 9 miljoen boetes, dat kan tellen.

Voor wie het ook zal tellen, is de overtreder zelf. Vanaf 2018 mag de politierechter namelijk strengere straffen uitspreken, en die zijn niet van de poes. Wie over de 1,8 promille zit, of dat al eerder gedaan heeft, krijgt zo bijvoorbeeld een alcoholslot. Ook aan vluchtmisdrijf wordt paal en perk gesteld. 13 procent van de ongevallen eindigt namelijk in vluchtmisdrijf. Slechts één op de drie chauffeurs wordt achteraf nog gevonden.

Daarom zouden ook de straffen voor vluchtmisdrijf de hoogte ingaan. Tot vier jaar gevangenisstraf, als het slachtoffer dan ook nog eens overlijdt, of zware verwondingen oploopt. Bellot hoopt dat de donderpreken, in combinatie met de boetes, voldoende zijn om het aantal ongevallen terug te drukken. Da’s nodig, want ongevallen staan nog steeds hoog op de lijst van redenen waarom mensen sterven.

Gesponsorde artikelen