Hollandse toerist trekt stekker uit: kijkt aan tegen twee jaar cel in Myanmar voor verstoren heilig ritueel

Hollandse toerist trekt stekker uit: kijkt aan tegen twee jaar cel in Myanmar voor verstoren heilig ritueel

Een Nederlandse toerist zit vast in Myanmar omdat hij de stekker van een luidspreker had uitgetrokken. De man werd “gek van de herrie”, veroorzaakt door een preek van boeddhistische monniken. Soldaten moesten hem vervolgens beschermen tegen een woedende menigte die zijn hotel omsingelden en eisten dat hij aan hen zou worden overgedragen. 

Klaas Haytema (30) is met zijn vriendin op wereldreis. Vrijdag zaten de twee in een hotel in Yadanar Bomme (Maha Aung Myay, Mandalay). De man zou ’s avonds, omstreeks 22 uur; “gek zijn geworden” van het lawaai uit een luidspreker vlak bij het hotel. Daar was, in de Thusarita Dhammaryone-tempel, een boeddhistische viering aan de gang.

Twee jaar cel

De menigte reageerde woedend nadat de stekker uit de luidspreker was getrokken. Het hotel van de Nederlanders werd omsingeld. De Nederlander moest door het leger worden ontzet.

De man is aangeklaagd door de monniken voor het beledigen van religieuze gevoelens en gewoontes. Als hij schuldig wordt bevonden, zou hij twee jaar cel kunnen krijgen.

De man moet vandaag voorkomen.

Gesponsorde artikelen