Hollywood reageert woedend op iCloud-lek, dat Apple ondertussen ontkent

Hollywood reageert woedend op iCloud-lek, dat Apple ondertussen ontkent

Twee smileys. Meer had Kirsten Dunst niet nodig om te reageren op het lek in de iCloud, waardoor haar naaktfoto’s plots openbaar gemaakt werden. Er waren er die anders reageerden. Uitgebreider. Bozer. En Apple? Die ontkennen ondertussen dat hen iets te verwijten valt.

3 dagen na het incident en na een onderzoek van meer dan veertig uur bevestigt Apple dat de gestolen foto’s van de Hollywoodsterren afkomstig zijn van iCloud. Toch zegt het Amerikaanse technologiebedrijf dat de fout niet door hun werd gemaakt. Er is geen sprake van een lek in de iCloud-dienst. Volgens Apple gaat het hier om een gerichte aanval waarbij hackers de gebruikersnamen en wachtwoorden van de Hollywoodsterren konden bemachtigen.

In een officieel statement liet Apple weten: “We hebben ontdekt dat men is binnengedrongen in bepaalde accounts van celebrities door een een zeer gerichte aanval op de gebruikersnamen, wachtwoorden en beveiligingsvragen – een praktijk die wel vaker gebeurt op het internet. In geen van de onderzochte gevallen is er sprake van een lek in de Apple-systemen iCloud of Zoek Mijn iPhone.”

Er zijn verschillende manieren hoe een gebruiker zich kan beschermen tegen een gelijkaardige aanval. Apple raadt aan dat haar gebruikers altijd kiezen voor een sterk wachtwoord en de tweestapsverificatie gebruiken. Op deze manier beveilig je je account met een sms-bericht of een app. 

Hollywoodsterren geven officieel reactie

Het is duidelijk dat de celebrities geen gebruik maakten van de tweestapsverificatie en werden slachtoffer van hacking. Sommigen kozen ervoor om een officieel statement te geven aan de pers over het incident. Zo gaf Oscar-winnares Jennifer Lawrence toe dat de foto’s echt zijn en liet ze haar persvertegenwoordiger voor haar spreken: “Dit is een duidelijke overtreding van privacy. De autoriteiten zijn gecontacteerd en zij zullen iedereen vervolgen die de gestolen foto’s van Lawrence publiceert.”

De persvertegenwoordiger van Kate Upton gaf een gelijkaardige verklaring: Dit is overduidelijk een overtreding van onze cliënt haar privacy. We zijn van plan iedereen aan te klagen die deze illegale foto’s verspreidt of kopieert. We gaan zo ver als mogelijk is.”

Andere verkiezen de sociale media

Mary Elizabeth Winstead gaf ook toe dat ze echt waren

Kirsten Dunst wil er niet teveel over kwijt

Anderen ontkennen nog steeds de authenticiteit

Sommigen zijn dan ook echt nep

Andere Hollywoodsterren verdedigen de slachtoffers

Gesponsorde artikelen