Homans hakt de knoop door: Fatih-moskee in Beringen krijgt geen Vlaams geld meer

Homans hakt de knoop door: Fatih-moskee in Beringen krijgt geen Vlaams geld meer

De tweede grootste moskee van België moet het vanaf nu zonder Vlaamse subsidies doen, dat besliste Liesbeth Homans (N-VA), de Vlaamse minister voor Binnenlands Bestuur. Volgens Homans is de moskee anti-Gülenistisch, en op basis van een rapport van staatsveiligheid betekent dat einde subsidies. 

Geen geld meer voor de Fatih-moskee in Beringen, nochtans de tweede grootste gebedsplaats voor moslims in het land. “Ik heb zaterdag beslist om de erkenning op te heffen”, zegt Homans. “Een antwoord dat de Fatih-moskee me stuurde in het kader van de procedure, gaf de doorslag. In die brief wordt de Gülen-beweging op één lijn gezet met Islamitische Staat en zegt de moskee dat het haar taak is om gewelddadige organisaties te bestrijden. Nochtans staat die beweging bij onze veiligheidsdiensten helemaal niet als staatsgevaarlijk bekend. Als minister van Integratie kan ik niet dulden dat bevolkingsgroepen tegen elkaar worden opgezet of uitgesloten. Daarom neem ik mijn verantwoordelijkheid.”

In april had de veiligheidsdienst namelijk een rapport op Homans’ bureau gelegd, op basis waarvan Homans toen al de subsidiekraan wou dichtdraaien, maar de veiligheidsdienst zelf vond dat toen voorbarig. Nu stuurde de Fatih-moskee zelf een brief naar Homans, die daardoor net meer overtuigd raakte van haar beslissing.

Gülen-beweging

In die brief staat onder andere dat “wat betreft de Gülen-beweging vermeld in uw brief, wil ik met duidelijkheid zeggen dat onze moskee een gebedsplaats is die open is, niet alleen voor een bepaalde groep maar voor iedereen die vrijwillig wil bidden. Eigenlijk, volgens ons geloof, om religieuze diensten te kunnen uitvoeren in een gebedsplaats is dit een absolute voorwaarde.”

“Aan de andere kant hebben onze moskee en de overkoepelende instelling Diyanet van België waarvan we afhangen, omdat ze allebei religieuze instellingen zijn, een fundamentele religieuze en maatschappelijke verantwoordelijkheid om alle soorten organisaties te bestrijden, die de religieuze overtuigingen van de mensen willen exploiteren en beledigen, die de neiging tot geweld hebben en die het welzijn van de samenleving in gevaar kunnen brengen.”

“Een van onze belangrijkste institutionele kenmerken onze inzet die we met vastberadenheid tonen, die door Belgische autoriteiten geaccepteerd en gewaardeerd wordt, tegen dergelijke excessen. De genoemde beweging wordt verantwoordelijk geacht voor de op 15 juli 2016 uitgevoerde couppoging in Turkije en als schadelijk beschouwd. De belangrijkste taak van een moslim en van een Belgische burger is maatregelen nemen, en onze gemeenschap waarschuwen, tegen alle soorten bedreigingen komende van mensen die beweren deel uit te maken van een religieuze groepering en die misbruik willen maken van godsdienstige gevoelens van mensen, tegen DAESH en ook tegen extreem geradicaliseerde groeperingen. Deze strijd is niet alleen van levensbelang voor moslims, maar ook voor de binnenlandse veiligheid van België.”

“Andere doelstellingen”

De burgemeester van Beringen, sp.a-er Maurice Webers, reageerde al aan Het Laatste Nieuws: “Ik betreur die beslissing. De moskee zal blijven bestaan, maar haar middelen ergens anders moeten zoeken. Wat mij betreft gaat de beslissing van minister Homans daardoor een ander doelstelling hebben dan ze in gedachten had.”

Daarmee doelt Webers vooral op het effect van de maatregel: de moskee moet uiteraard niet sluiten, want daar is Homans niet bevoegd voor, maar krijgt geen subsidies meer. In de Fatih-moskee moeten ze dus op zoek naar centen.

Gesponsorde artikelen