Homans krijgt haar zin: OCMW’s worden opgedoekt en 925 betaalde mandaten afgeschaft

Homans krijgt haar zin: OCMW’s worden opgedoekt en 925 betaalde mandaten afgeschaft

De OCMW’s smelten vanaf 1 januari 2019 samen met de gemeentebesturen. De OCMW-raden en 925 betaalde mandaten worden dus geschrapt. Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) goedgekeurd.

Net een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 geeft de Raad van State groen licht voor het decreet lokaal bestuur. Dat schrijft Het Nieuwsblad. In dat plan van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) staat dat de OCMW’s opgaan in de gemeentebesturen. Een belangrijke stap vooruit volgens Homans: “Hierdoor kunnen de lokale besturen zich niet alleen efficiënter organiseren, maar verbetert ook de toegankelijkheid van de dienstverlening en zorgen we voor een sterk geïntegreerd lokaal sociaal beleid.”

Wat verandert er concreet? Voor al je vragen kan je vanaf 1 januari 2019 aan hetzelfde loket in het gemeentehuis terecht. Zo moet ook de drempel verdwijnen om naar het OCMW te stappen. Niemand weet immers waarom je precies naar het gemeentehuis stapt.

Takenpakket gemeentepersoneel verandert

Ook voor de ambtenaren betekent dit een radicale verandering. Niet enkel voor de 70.000 OCMW-werknemers, maar ook voor hun 130.000 collega’s van de gemeentelijke administratie. Die moeten niet meteen voor hun job vrezen, enkel hun takenpakket verandert. Sociale problemen moeten overal aandacht krijgen, bij álle gemeentelijke diensten.

“Zo kan de dienst ruimtelijke ordening bij de aanleg van een nieuw plein zitbanken plaatsen voor ouderen om de sociale cohesie te bevorderen”, zegt Nathalie Debast van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten in Het Nieuwsblad. “Of een ander voorbeeld: bij afvalophaling is het belangrijk om kwetsbare groepen lagere tarieven aan te rekenen of hen extra uitleg te geven over sorteren.”

925 mandaten verdwijnen

Volgens professor lokale politiek Herwig Reynaert (UGent) zijn de grenzen tussen het OCMW en de andere diensten al vervaagd: “Er zijn al heel wat goede voorbeelden te bedenken. Oostkamp, een middelgrote gemeente, heeft zijn diensten al samengebracht in hetzelfde gebouw en daar werkt dat uitstekend.”

De ambtenaren mogen dan hun job behouden, maar heel wat lokale mandaten worden wel geschrapt. Doordat de OCMW-raad volledig in de gemeenteraad opgaat, verdwijnen er 925 betaalde zitjes. De gemeenten reageren tevreden op de hervorming. “We hebben het advies nog niet kunnen bekijken”, zegt Nathalie De Bast. “Maar we hebben altijd gezegd dat integratie een goede zaak is als het sociaal beleid erop vooruit gaat.”

Gesponsorde artikelen