Homokoppel aangevallen met betonschaar in Nederland: “Normaal lopen we nooit hand in hand”

Homokoppel aangevallen met betonschaar in Nederland: “Normaal lopen we nooit hand in hand”

Je zou ’t niet meer verwachten in Nederland, waar het homohuwelijk al langer bestaat dan bij ons, maar daar werd dit weekend een koppel slachtoffer van homofoob geweld. De twee liepen gewoon over straat in Arnhem toen een groepje jongeren blijkbaar aanstoot nam aan de twee. Eén van die jongeren haalde een betonschaar naar boven. 

Een avondje stappen is voor Ronny en Jasper, een koppel uit Arnhem, uitgelopen op een drama dat ze in heel Nederland voelen. De twee passeerden tijdens ’t uitgaan een groepje Marokkanse jongeren die zich blijkbaar geprovoceerd voelden door het homokoppel. Er werd heen en weer geroepen en er volgde een heel heftige vechtpartij.

“Normaal doen we dat nooit, hand in hand lopen in het openbaar. Juist om niet te provoceren”, vertelt Jasper aan NOS. “Maar we hadden een leuke avond gehad, het was laat en we dachten dat we alleen waren.”

“Ontzettend veel pijn”

Tijdens het gevecht werden de twee uit elkaar getrokken. Ronnie raakte slaags met een drietal jongens, één van hen haalde een betonschaar uit z’n jas. De man is vier voortanden kwijt en z’n lip is ook volledig gescheurd. “Hij heeft ontzettend veel pijn”, getuigt zijn man.

“We hadden altijd gezegd: als er iets gebeurt laten we ons niet gek maken”, zegt Jasper nu. “We rennen niet weg, maar we gaan er gewoon op in. We willen niet oneerlijk behandeld worden. Als wij hand in hand willen lopen moet dat in ons land toch kunnen. Het is ons eigen leven.” Maar die filosofie hebben ze dus helaas in de praktijk moeten uittesten. “Achteraf bezien heb ik daar wel spijt van. We hadden beter onze mond kunnen houden.”

Werk aan de winkel

De twee zitten in een geregistreerd partnerschap, zeg maar wettelijk samenwonen, sinds een jaar of vijf. Nederland was het eerste land ter wereld om het homohuwelijk wettelijk te regelen, al meer dan vijftien jaar geleden. Maar die wet zorgt er natuurlijk niet voor dat elke Nederlander het er mee eens is, er is duidelijk nog werk aan de winkel.

De Nederlandse politie kon intussen wel al twee verdachten van veertien en twintig jaar oud oppakken, ze zijn nog op zoek naar getuigen.

Gesponsorde artikelen