Homokoppel moet Rusland ontvluchten met adoptiekinderen

epa

Een Russisch homokoppel heeft het land moeten ontvluchten omdat de Russische overheid hun kinderen zou kunnen afnemen. Toen hun jongste zoon in het ziekenhuis belandde en zei dat hij geen mama had, maar enkel twee papa’s, zorgde dat voor kippenvel bij de Russische autoriteiten.

De twee Russische mannen Andrey Vaganov en Evgeny Erofeyev voeden hun kinderen al jaren samen op. Ze waren laatst in een ziekenhuis omdat hun zoon gewond was. Toen het kind zei dat hij twee papa’s had, was dat niet oké volgens het ziekenhuispersoneel. Die belden op hun beurt naar de politie bij wie het koppel zich moest verantwoorden. Het feit dateert al van juni, maar komt nu pas naar buiten.

Andrei Vaganov en Evgeny Erofeyev
Facebook Buzzfeed

Anti-LGBTQ-wetgeving

Het Russische homokoppel trouwde een aantal jaar geleden in Denemarken. Omdat ze dat vertelden tegen hun twee zonen, was dat in tegenspraak met de Russische wetgeving. In 2013 werd daar namelijk de anti-homopropaganda-wet ingevoerd. De wet zegt dat het illegaal is om kinderen te vertellen over LGBTQ-problemen. Op die manier is discriminatie tegen de LGBTQ-gemeenschap gelegaliseerd.

Onderzoek

Beide ouders hebben nooit tegen hun kinderen gezegd dat ze moesten zwijgen over het bestaan van hun twee papa’s. Het was eerder een toeval, vertelt hij aan Meduza, een Russisch onderzoeksmagazine. Toen hun jongste zoon vertelde over zijn twee papa’s, zei het personeel dat ze zich moesten melden bij het politiekantoor.

Toen het eerste gesprek bij de politie was afgerond moest hun jongste zoon, Yuri, fysieke testen doen om te onderzoeken of hij misbruikt was. De resultaten zouden pas een maand later beschikbaar zijn, omdat de onderzoekers op vakantie waren. De volgende dagen schreven verschillende Russische kranten dat een homokoppel een kind misbruikt had.

Een aantal dagen later werd ook hun oudste zoon, Denis, ondervraagd door de politie. Hun advocaat benadrukte dat het koppel het land best kon verlaten, omdat de zaak gezien werd als mishandeling. Dat deden ze een week later ook.

Speech

Toen Andrey en Evgeny Rusland nog maar net ontvlucht waren, gaf het Russisch parlement een speech. Daarin werd verteld dat homo’s die kinderen adopteren een potentieel einde voor de mensheid kunnen betekenen. Een dag later opende het land een onderzoek naar het adoptieagentschap. Tot nu toe hebben de twee nog geen boete gekregen, maar die kan nog altijd komen …

Gesponsorde artikelen