Homo’s mochten al niet meer op tv in China en moeten nu ook weg van sociale media 

Homo’s mochten al niet meer op tv in China en moeten nu ook weg van sociale media 

China voert de discriminatie van holebi’s weer wat op. Sina Weibo, de populairste social media-site met 400 miljoen gebruikers (meer dan 1 op 3 Chinezen die online zijn), gaat alle content verwijderen “gerelateerd aan homoseksualiteit”. Eerder verbood de Chinese overheid het vertonen van homoseksualiteit op televisie al in haar strijd tegen “vulgaire, immorele en ongezonde inhoud die de donkere kant van de samenleving overdrijft”.

Weibo motiveert de beslissing alsvolgt: het wil “een zonnige en harmonieuze gemeenschapsomgeving creëren en voldoen aan de cyberbeveiligingswetgeving van het land”. China decrimnaliseerde homoseksualiteit officieel in 1997 en in 2001 werd homoseksualiteit verwijderd van de overheidslijst met mentale ziektes. Maar in de praktijk gaat het net de andere kant op voor holebi’s de jongste jaren.

Slechts 15% van de Chinese holebi’s durft hun ouders te vertellen over hun seksuele geaardheid en amper 5% durft er in het openbaar mee naar buiten komen. Therapieën om “homo’s te genezen” zijn nog steeds gangbaar in openbare ziekenhuizen en privéklinieken.

In januari droeg de Chinese overheid Weibo al op om een pak portals te sluiten wegens “vulgair” en “schadelijk”. Vorig jaar werden meer dan 128.000 sites door de Chinezen afgesloten omdat ze “vulgaire, immorele en ongezonde inhoud” toonden.

Geen homo’s op televisie

In 2016 riep de Chinese overheid al een ban uit op het vertonen van homoseksualiteit en holebi’s op televisie.

In de richtlijn stond letterlijk: “Geen televisiedrama mag abnormale seksuele relaties en gedragingen, zoals incest, relaties van hetzelfde geslacht, seksuele perversie, aanranding, seksueel misbruik, seksueel geweld, enzovoort tonen.”

Het verbod strekt zich overigens ook uit tot roken, drinken, overspel, seksueel suggestieve kleding, zelfs reïncarnatie. China’s State Administration of Press, Publication, Radio, Film and Television vertelde televisieproducenten dat het voortdurend tv-zenders zou controleren om ervoor te zorgen dat de nieuwe regels strikt werden nageleefd.

De clampdown volgt op een toename van culturele censuur in China sinds Xi Jinping aan de macht kwam in november 2012. In december 2014 stopten censors een populair tv-programma, The Empress of China, omdat de acteurs te veel decollete vertoonden. In september 2015 werd een documentaire over jonge homo-Chinees, genaamd Mama Rainbow, van alle Chinese websites gehaald.

Gesponsorde artikelen