Van deze 5 hondenrassen heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord

Hond, Hondenras
Pexels

Een hond is je trouwste vriend. Maar er bestaan zoveel verschillende hondenrassen dat het bijna onmogelijk is om te kiezen. Zo zijn hondenrassen standaard onderverdeeld in groot en klein. Maar wist je dat er ook een schat aan onbekende hondenrassen bestaan?

Iedereen kent wel de populairste hondenrassen: labrador, beagle, bulldog of een poedel. Maar de internationale kennelclub Fédération Cynologique Internationale (FCI) erkent maar liefst 352 (!) hondenrassen en dan zijn er nog veel niet-erkende rassen. Wij zetten voor jullie een aantal opvallende, onbekende hondenrassen op een rij. Wie bovendien nog twijfelt om een hond in huis te halen, moet zeker eens onze 19 fantastisch goeie redenen om dat wel te doen, lezen.

1. Bedlingtonterriër

Ook al lijkt dit ras een beetje op een schaap, de Bedlingtonterriër is wel degelijk een hondenras. Hij is zeker een van de ongewonere terriërrassen, met zijn krullende vacht. De Bedlington werd voor het eerst gespot in de negentiende eeuw. Z’n uiterlijk is kenmerkend door een peervormig hoofd, gebogen rug en het krullend kapsel op z’n schedel en snuit. De Bedlingtonterriërs zijn energiek, aanhankelijk en moedig. Ze hebben het hart van een leeuw en het hoofd van een lammetje vanwege hun unieke uitstraling en assertief gedrag.

2. Catahoula Leopard Dog

Bij het zien van dit hondenras vallen we toch wel in zwijm. Want hoe schattig zijn die Catahoula Leopard pups? De Catahoula Leopard Dog, ook wel Catahoula Cur genoemd, is een Amerikaans hondenras vernoemd naar Catahoula Parish in Louisiana. In 1979 werd het ras zelfs de staatshond van Louisiana. De Catahoula werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht en het bijeendrijven van vee. Tegenwoordig dient hij nog steeds meer als werkhond dan als huisdier.

De naam zegt het al zelf, maar de Catahoula is gevlekt zoals een luipaard. Daarnaast hebben ze zwemvliezen tussen hun tenen en zie je ze vaak met blauwe ogen. Kan deze hond nog schattiger worden? Ze zijn trouwens een ideale familiehond, enorm slim en ietwat assertief.

3. Västgötaspets

Gelukkig kent dit hondenras ook een iets makkelijker uitspreekbare naam, namelijk Vallhund. Het ras is een Zweedse (vandaar de moeilijke naam) kortbenige herdershond. De Vallhund is al eeuwen een trouwe erfhond voor boeren. Ondanks zijn kleine gestalte blinkt hij ook uit als drijver van rundvee en is hij bovendien een verdelger van klein ongedierte. Deze vrolijke corgi-lookalike is zeer lief, goed met kinderen en gehoorzaam.

4. Bergamasco

Deze hond heb je ongetwijfeld nog nooit op straat zien lopen. Het opvallendste van de Bergamasco is z’n bijzondere vacht. De vacht bestaat uit verschillende viltstrengen, die dienen als een beschermende mantel tegen alle weersomstandigheden. De vervilting is een natuurlijk proces dat vanaf een jaar vanzelf verloopt. Op z’n 5 à 6 jaar heeft de vacht pas zijn volledige lengte bereikt. In tegenstelling tot wat je zou denken, vraagt de vacht nauwelijks verzorging. De Bergamasco kent z’n oorsprong uit Italië en is daar zelfs het oudste hondenras. Onder z’n dreadlocks heeft hij een gespierd lichaam. De Bergamasco is in de bergstreken van Italië een van de meest gebruikte herdershondenrassen. Door z’n geschiedenis is hij zelfstandig, ietwat eigenzinnig maar mensgericht.

View this post on Instagram

Deserting ❤️

A post shared by Broken Brodie (@brokenbrodie) on

5. Azawakh

De Azawakh wordt naar het schijnt uitgesproken als Oz-a-wok. De oorsprong van deze windhond ligt in Afrika, waar hij door nomadische stammen diende als bewaking, jachthond en gezelschap. Maar deze hond is vooral een ware snelheidsduivel. Zo kan hij in volle sprint snelheden tot 64 km/u halen. Doordat de Azawakh een eindeloos uithoudingsvermogen heeft, is hij dus ook zeer energiek.

Aangezien z’n lichaamsbouw gemaakt is om snel te zijn, oogt hij steeds mager. Hierdoor wordt dit ras, net zoals andere windhonden, vaak beschouwd als ondervoed. Ook zijn sterk jachtinstinct is typerend. Het is een zeer elegant, temperamentvol en beschermend hondenras.

Gesponsorde artikelen