Honderden moslims juichen terwijl homo’s in Indonesië openbaar stokslagen krijgen

Honderden moslims juichen terwijl homo’s in Indonesië openbaar stokslagen krijgen

Onder het goedkeurend oog van een duizendtal nieuwsgierigen, zijn in de Indonesische provincie Atjeh voor het eerst homo’s bestraft met het toedienen van stokslagen. De massa juichte de beul toe en riep verwensingen naar de homoseksuelen. Ook vier vrouwen werden publiek afgeranseld: ze werden beschuldigd van overspel.

De mannen (20 en 23) waren in maart door hun buren betrapt toen zij in een gehuurde kamer seks met elkaar hadden. Vorige week werden ze door een shariarechtbank ieder tot 85 stokslagen veroordeeld.

Tegelijk met het homostel werden ook vier mannen en vier vrouwen bestraft, omdat zij een buitenechtelijke seks hadden gehad.

De uitvoering van de straf gebeurde in het openbaar op een schavot op een plein bij een moskee in de provinciehoofdstad Banda Atjeh. Naar schatting duizend moslims woonden de vertoning bij. Ze scholden de “veroordeelden” uit en juichten toen die ineenkrompen van de pijn. Ze filmden ook de marteling met hun smartphones en verspreidden de beelden via livestreams.

“Noodzakelijke waarschuwing”

Daarbij wordt gezegd dat het om een “noodzakelijke waarschuwing” gaat. “Wat zij hebben gedaan, kan zich verspreiden als een virus en de publieke moraal schaden.”

In het Indonesische strafrecht is homoseksualiteit niet verboden, maar in Atjeh, dat een beetje groter is dan België en ongeveer 5 miljoen inwoners telt, wordt naast het gewone strafrecht ook het islamitische recht toegepast. Volgens de sharia is homoseksualiteit, alsook overspel, een zonde.

Nieuwe wet in de maak: seks buiten huwelijk altijd strafbaar

Ook buiten Atjeh is de druk op de homogemeenschap in Indonesië de jongste jaren enorm toegenomen. Dat gebeurt onder andere via de de wet tegen de pornografie, die in 2008 is aangenomen. Zo werden gisteren in Jakarta 141 bezoekers van een homosauna opgepakt, formeel omdat ze die wet zouden hebben overtreden. De autoriteiten zetten bovendien alle gegevens van de arrestanten online. Een Indonesische minister noemde homoseksualiteit onlangs nog “erger dan een atoombom”.

De vervolging van homo’s en lesbiennes is toegenomen naarmate radicale moslimorganisaties steeds machtiger worden in Indonesië. Er is bovendien een nieuwe wet in de maak, die gepusht wordt door moslimorganisaties en die seks buiten het huwelijk tout court in heel Indonesië strafbaar maakt.

Gesponsorde artikelen