Honderden vrouwen gearresteerd bij protest tegen Kavanaugh in Washington

Honderden vrouwen gearresteerd bij protest tegen Kavanaugh in Washington

In Washington zijn meer dan 300 betogers opgepakt, voornamelijk vrouwen, die demonstreerden tegen de nakende benoeming van Brett Kavanaugh als rechter van het Supreme Court. Kavanaugh is omstreden na aantijgingen van aanranding door een vrouw die hij kende in zijn studententijd. Ook twee andere vrouwen hebben daarna verklaard over seksueel wangedrag door de bijna-opperrechter.

De meeste opgepakte betogers waren vrouwen. Onder de arrestanten was model Emily Ratajkowski en ook actrice Amy Schumer zou zijn opgepakt.

De duizenden betogers liepen in een mars door Washington, te beginnen bij het hof waar Kavanaugh nu werkt. Ook stonden ze bij het Hooggerechtshof, waar Kavanaugh nu kandidaat-rechter voor is. Toen de betogers gingen zitten in een kantoor van de Senaat en weigerden te vertrekken werden ze aangehouden.

De benoeming van Kavanaugh kwam gisteren een stap dichterbij.

Volgens het hoofd van de Amerikaanse Senaatscommissie voor juridische zaken, de Republikein Chuck Grassley, staat er geen belastende informatie in het FBI-onderzoek naar kandidaat-rechter Brett Kavanaugh.

Grassley zegt dat er in het rapport “niets staat dat we niet al wisten” en dat de FBI geen getuigen heeft kunnen vinden van het seksueel wangedrag waarvan Kavanaugh wordt beschuldigd.

Twee van de drie Republikeinen in de Senaat die twijfel hebben uitgesproken over Kavanaugh zouden nu over de streep getrokken zijn.

“Ondermaats”

De Democraten hebben het FBI-onderzoek ook ingezien en vinden het ondermaats. De FBI zou veel te weinig tijd hebben genomen en niet alle relevante bronnen hebben gehoord.

Volgens senator Dianne Feinstein heeft de FBI de hoofdpersonen, Kavanaugh en Ford, niet verhoord en is ook niet gesproken met andere getuigen die informatie hadden aangeboden bij de FBI.

De FBI had slechts zeer kort de tijd voor het onderzoek, dat werd gehouden nadat Kavanaugh en Ford voor de senaatscommissie hadden getuigd.

“Het opmerkelijkste aan dit rapport is wat er niet in staat”, concludeert Feinstein. De Democraten willen dat er meer onderzoek wordt gedaan naar Kavanaugh. Maar volgens correspondent Arjen van der Horst zit dat er niet in.

Mogelijk wordt er zaterdag door de Senaat gestemd over de benoeming van Kavanaugh in het Hooggerechtshof. De Republikeinen hebben in de Senaat een krappe meerderheid. Bij een ‘ja’ krijgt het hof een conservatieve meerderheid, wat een belangrijke overwinning zou betekenen voor president Trump en zijn partij.

Gesponsorde artikelen