Hongaars referendum ongeldig: minder dan de helft van de Hongaren heeft gestemd

Hongaars referendum ongeldig: minder dan de helft van de Hongaren heeft gestemd

De stembureaus in Hongarije zijn gesloten en minder dan de helft van de Hongaren is naar de stembus getrokken om z’n mening te geven over het Europees spreidingsplan. Dat wil zeggen dat het referendum ongeldig is verklaard. 

Slechts 45 procent van de stemgerechtigde Hongaren zijn vandaag naar de stembus getrokken voor het referendum over het Europees spreidingsplan. En dat wil dus ook onmiddellijk zeggen dat het referendum ongeldig is, want minstens 50 procent van de bevolking moet opdagen voor een geldig referendum. Dat heeft Gergely Gulyas, de vicevoorzitter van de Hongaarse conservatieve regeringspartij Fidesz, bekendgemaakt.

Toch sprak Gulyas van “een overweldigende zege”, want volgens hem is 95 procent van de kiezers die wél hun stem hebben uitgebracht tégen het spreidingsplan van de Europese Unie en krijgt zijn partij dus gelijk.

Zijn partij wil koste wat het kost vermijden dat dat spreidingsplan wordt goedgekeurd en heeft daarom het referendum in leven geroepen. Volgens dat plan moeten de 28 Europese lidstaten 160.000 vluchtelingen verdelen. Voor Hongarije zou dat dus concreet willen zeggen dat het 1.294 vluchtelingen moet opvangen.

Bronnen: De Standaard, The Independent, NOS, The Guardian, VTM Nieuws

Gesponsorde artikelen