Left Right
scrollTop top

Hongarije: premier Orban verplettert links bij verkiezingen en regeert verder met ijzeren vuist


Hongarije: premier Orban verplettert links bij verkiezingen en regeert verder met ijzeren vuist

In Hongarije mag Viktor Orban zich voor de vierde keer premier noemen. Met zijn partij Fidesz haalt hij een absolute meerderheid. Zijn competitie verliest zetels: daar namen de partijvoorzitters al ontslag. In Europa zijn ze niet al te blij met de herverkiezing: Orban neemt het niet al te nauw met de Europese richtlijnen.

Met bijna alle stemmen geteld, stevent Viktor Orban af op een derde overwinning. Zijn partij Fidesz haalt 133 van de 199 zetels, met bijna vijftig procent van de stemmen. Daarmee bereikt hij net wel of net niet de magische grens van de tweederdemeerderheid. Dat zou willen zeggen dat Orban solo kan beslissen over de grondwet.

Even de resultaten van de concurrentie schetsen: extreemrechtse partij Jobbik haalde 27 zetels, links mag onderling nog twintig zetels verdelen, een verlies van negen zetels.

Orban reageerde al: “We hebben gewonnen, Hongarije heeft een grote overwinning behaald.” De opkomst was hoog: 70%. De leiders van Jobbik en de socialistische partij stapten alvast op.

Anti-immigratie

Dat Orban zoveel stemmen haalt, is geen verrassing, maar politieke analisten zijn op hun hoede voor de Hongaarse premier. Zijn hele campagne was gestoeld op een stevig anti-immigratiebeleid. De centrale pion daarin was de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros: die zou een soort ingewikkelde constructie willen opstellen om Hongarije te laten vollopen met migranten.

Dat anti-immigratiebeleid schrikt ook Europa af: Orban weigerde de Europese quota te respecteren voor Syrische vluchtelingen en zette, Trump-stijl, een gigantisch hek aan de Hongaarse grens. En daar bleef hij bij, duidelijk tot genoegen van de Hongaren.

Economie herleeft

Die hebben dan ook weinig reden tot klagen: onder Orban is de economie voor het eerst in jaren weer uit een dal geklommen en de werkloosheid ligt laag. Maar Orban heeft ook wel de gewoonte om, waar hij kan, de grondwet te laten hertekenen. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat de democratische vrijheden van de Hongaren daaronder te lijden hebben. De Hongaarse premier heeft ook nog eens de media in zijn zak.

Orban steekt ook niet onder stoelen of banken dat hij liever een alleenheerser is en dat hij dat heersen met de ijzeren vuist wil doen. Binnen zijn partij is het leiderschap van Orban onbetwistbaar: standpunten worden op voorhand doorgesproken, veel discussie komt er niet aan te pas. En met 50 procent van de stemmen, zal dat niet verbeteren.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810