Honger in de wereld daalt niet langer: 820 miljoen mensen hebben niet genoeg te eten

Honger ondervoeding Jemen
EPA

Volgens een rapport van de Verenigde Naties hebben meer dan 820 miljoen mensen niet genoeg te eten of niet genoeg gezonde voeding. Het is al het derde jaar op rij dat dat aantal stijgt. Het wordt “enorm moeilijk” om honger weg te werken tegen 2030, klinkt het.

Het aantal mensen over de hele wereld dat honger lijdt, is voor het derde jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties. De stijging is onrustwekkend, want de voorgaande tien jaar was er heel wat vooruitgang geboekt.

Doelen in gevaar

Het percentage mensen met honger is ongeveer hetzelfde gebleven. Dat klinkt goed, maar dat is het niet. De wereldbevolking is namelijk groter geworden, en dus zijn er ook meer mensen die geen toegang hebben tot voldoende gezonde voeding.

De Verenigde Naties willen honger wegwerken tegen 2030, maar dat wordt een “enorm moeilijke” opdracht. De VN wil ervoor zorgen dat het aantal kinderen met een verminderde groei gehalveerd wordt en dat er minder baby’s geboren worden met ondergewicht. Maar dat gaat niet snel genoeg, en dus komen ook andere VN-doelen in gevaar.

De honger is serieus: een hele generatie dreigt uit te sterven in Jemen.

Onder- en overgewicht

Ongeveer één op zeven baby’s in de wereld, wordt geboren met ondergewicht. Het gaat heel vaak over kinderen van extreem jonge moeders. De baby’s hebben al vanaf hun geboorte vaak weinig kans op een goede ontwikkeling.

Naast ondergewicht, is ook obesitas een heel groot probleem volgens de VN. Ruim 338 miljoen kinderen en 672 miljoen mensen hebben overgewicht. En vaak komt dat doordat ze niet voldoende toegang hebben tot gezonde voeding.

In Afrika en Azië leven 9 van de 10 onderontwikkelde kinderen, maar ook meer dan 9 op 10 kinderen die heel jong overlijden en bijna 3 van de 4 kinderen met overgewicht. Die obesitas kom er door ongezonde voedingspatronen.

De klimaatverandering

Voor gezonde voeding is een groot aantal landbouwers enorm belangrijk. Door de klimaatverandering zijn er echter steeds minder boeren en dat zorgt voor grote veranderingen op het vlak van voeding. Er wordt namelijk minder voedsel geproduceerd en dus wordt die ook ook anders verdeeld en geconsumeerd.

Door de klimaatverandering ontstaan er dus nieuwe uitdagingen rond voedselzekerheid, eten met voldoende voedingsstoffen en gezondheid. Ook economie speelt een belangrijke rol, want die is niet zo veel gegroeid als verwacht.

Economische verschillen

Honger komt vooral voor in landen waar de economie wat achterblijft en er grote verschillen zijn in inkomen. De Verenigde Naties willen dan ook dat de ingesteldheid van de mensen verandert. “We moeten zorgen dat mensen armen meer helpen en inclusiever worden. We moeten mensen en gemeenschappen centraal zetten om economische zwakheden te verminderen en onszelf op weg te helpen om een einde te maken aan honger, voedselonzekerheid en alle vormen van ondervoeding.”

Gesponsorde artikelen