Hongersnood dreigt in 23 regio’s in de komende maanden

Door de combinatie van conflicten, de klimaatverandering en de pandemie kampen miljoenen mensen met voedselonzekerheid. De VN en humanitaire organisaties zijn bezorgd dat ze deze soms zeer geïsoleerde bevolkingsgroepen niet op tijd zullen kunnen bereiken om hen van voedsel te voorzien. Sommige gebieden zullen in de komende vier maanden te maken krijgen met hongersnood.

De Verenigde Naties trekken aan de alarmbel: ongeveer 20 regio’s in de wereld zullen in de komende vier maanden waarschijnlijk geconfronteerd worden met ernstige voedseltekorten. In het laatste rapport van de organisatie wordt zelfs gesproken van “hongerhaarden”.

In 2020 leefden er volgens de VN 155 miljoen mensen in een situatie van voedselonzekerheid. Dat zijn er 20 miljoen meer dan in 2019. De pandemie heeft onder meer de internationale handel bijna volledig tot stilstand gebracht, maar de voedseltekorten worden ook veroorzaakt door gewapende conflicten en vooral door de klimaatverandering, waarbij droogte en overstromingen bijna overal ter wereld oogsten ruïneren. Al deze verschillende factoren dreigen samen hongersnood te veroorzaken in de regio’s die het meest door deze plagen worden getroffen.

Hulp die niet aankomt

En de situatie zal waarschijnlijk nog verslechteren, vooral in de 23 gebieden die moeilijk bereikbaar zijn voor internationale hulpverleners, aldus David Beasley, directeur van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties. “Gezinnen die voor hun overleving afhankelijk zijn van humanitaire hulp, hangen aan een zijden draadje. Als wij er niet in slagen hen te bereiken, wordt die draad doorgesneden, en de gevolgen zijn niet minder dan catastrofaal.” Het gaat om een situatie die 41 miljoen mensen treft. Vooral conflicten verhinderen dat humanitaire hulpverleners de gebieden bereiken waar honger heerst. In sommige gevallen worden de voedselvoorraden in beslag genomen door de verschillende groeperingen.

De door burgeroorlog getroffen regio’s van Ethiopië behoren tot de gebieden die de meeste zorgen baren, evenals Madagaskar, dat geconfronteerd wordt met de ernstigste droogte in 40 jaar. De lijst van regio’s of landen in voedselnood wordt bovendien steeds langer: Afghanistan, Angola, de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Centrale Sahel, Tsjaad. Maar ook landen zoals Libanon, Honduras, El Salvador, Guatemala en Colombia worden in de lijst opgenomen.

De situatie is ook zeer zorgwekkend in de Democratische Republiek Congo, Haïti, Kenia, Mozambique, Myanmar, Sierra Leone, Liberia, Somalië en Syrië.

(jvdh)

Meer
Lees meer...