Hongkong, Manilla, Australië en Californië verstrengen coronamaatregelen opnieuw

Manilla coronavirus
Een kind in Manilla in de Filipijnen met een mondmasker – Bron: Isopix

Steeds meer blijkt dat het nieuwe coronavirus nog lang niet verslagen is. Over heel de wereld breek het virus opnieuw uit. Veel landen hebben dan ook recent opnieuw strengere maatregelen aangekondigd.

Hongkong

Vanaf dinsdag om middernacht zijn in Hongkong zeer strenge coronamaatregelen van kracht, de strengste sinds het begin van de pandemie in maart. Autoriteiten waarschuwen dat het risico op een uitbraak zeer groot is.

Hongkong heeft op dit moment namelijk te maken met wat ze daar al de derde golf noemen. Al gaat het nog altijd om relatief lage cijfers in vergelijking met veel andere landen. In totaal zijn ongeveer 1.500 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. De laatste dagen komen daar wel zo’n 40 gevallen bij per dag.

Daarom worden mondmaskers nu verplicht op het openbaar vervoer. Restaurants mogen na 18 uur ook enkel nog takeaway doen. Beide regels waren tijdens de eerste twee golven niet van kracht. Wie geen masker draagt op het openbaar vervoer riskeert een boete van HK$5.000 (568 euro).

Manilla (Filipijnen)

In de Filipijnen moet een kwart miljoen mensen in de hoofdstad Manilla opnieuw in lockdown. Sinds een week worden in het land regelmatig meer dan 2.000 besmettingen per dag vastgesteld. Met zo’n 57.000 gevallen hebben de Filipijnen het tweede hoogste aantal besmettingen in Zuidoost-Azië. Er zijn ook al 1.600 mensen gestorven. Een nieuwe lockdown moet erger voorkomen.

Californië (Verenigde Staten)

In de Verenigde Staten heeft Gavin Newsom, de gouverneur van Californië, opnieuw strengere richtlijnen aangekondigd. Alle bars in de staat moeten daar weer sluiten. Restaurants, cinema’s en musea mogen geen binnenactiviteiten meer doen.

De maatregelen komen er nadat eerdere versoepelingen het aantal positieve gevallen in Californië snel opnieuw deden stijgen. Vorige week zijn daar dagelijks gemiddeld 8.211 nieuwe gevallen vastgesteld. De staat heeft nu al 336.000 besmettingen, na New York het tweede meest in de VS.

Gavin Newsom gouverneur Californië
Gavin Newsom, gouverneur van Californië – Bron: epa

New South Wales (Australië)

Ook in de Australische deelstaat New South Wales zijn opnieuw beperkingen ingesteld. Groepsreserveringen in bars zijn daar nu gelimiteerd tot 10 personen. Op evenementen mogen nog maar maximum 300 mensen aanwezig zijn. Bovendien moet er een speciaal aangestelde verantwoordelijke zijn om toezicht te houden op de coronamaatregelen.

De strengere richtlijnen komen er nadat er een kleine cluster besmettingen is vastgesteld bij een pub. Maandag zijn in New South Wales 13 gevallen geregistreerd, waarvan 10 gelinkt kunnen worden aan die specifieke pub. Bars die zich niet aan de regels houden riskeren een boete tot AU$55.000 (33.645 euro).

Gesponsorde artikelen