Hoogdag voor Apple: ze draaien volledig op groene energie

Hoogdag voor Apple: ze draaien volledig op groene energie

Bij Apple beweren ze nu dat ze volledig op hernieuwbare energiebronnen werken. Het gaat om een gigantische triomf van Tim Cook, want zijn bedrijf investeert al jaren in groene energie. Twee jaar geleden zat Apple nog maar aan 93 procent.

Er raast een groene wind door techland. Zo komt het persbericht van Apple er net een week na de aankondiging van Google dat het nu genoeg hernieuwbare energiebronnen gekocht heeft om te compenseren voor zijn gigantische energieconsumptie.

De situatie bij Apple moet ook genuanceerd worden. Het bedrijf heeft enkele energieleveranciers in China en vestigingen waar geen toegang is tot groene energie. Het is dus niet zo dat alle vormen van elektriciteit die door de Windowsconcurrent gebruikt worden opgewekt zijn door wind– of zonne-energie.

Certificaten

Apple Stores, die bijvoorbeeld door gemeentelijke elektriciteitsnetten gedreven worden, kunnen niet op een betrouwbare, consistente manier propere energie gebruiken omdat de bron en ‘groenheid’ van de elektriciteit niet te achterhalen is eens die in zo’n gemeentelijke elektriciteitsnet zit.

Om zich daar uit te praten, heeft Apple Renewable Energy Certificates (REC’s) gekocht. Daarmee kunnen ze naar de buitenwereld toe garanderen dat de bron van hun energie proper is.

Eigen energiebronnen

Naast vestigingen voor wind- en zonne-energie, bouwt Apple zijn eigen energiebronnen en zorgt het bedrijf ervoor dat nieuwe kantoren en fabrieken effectief 100 procent op hernieuwbare energie draaien.

Het bedrijf benadrukt ook dat het zijn groene energiebronnen openstelt voor derden.

Groene uitzondering in techwereld

Bij Apple benadrukken ze dat hun aanpak op enkele significante vlakken anders is dan die van andere techbedrijven. Om te beginnen financiert en bouwt Apple zijn eigen energieprojecten voor twee derde van zijn wereldwijde energieconsumptie.

“Waar het niet haalbaar is om vestigingen van onze eigen generatie te bouwen, tekenen we langetermijncontracten om hernieuwbare energie op te kopen door nieuwe, lokale projecten te steunen die overeenkomen onze principes”, klinkt het in het Environmental Responsibility Report van Apple.

“Als we door lokale restricties zelf geen projecten met hernieuwbare energie op poten kunnen zetten, kopen we die van nieuwe projecten in nabijgelegen markten.”

Op termijn écht 100 procent groen

Het is de ambitie van Apple om er uiteindelijk voor te zorgen dat al hun winkels, kantoren, datacentra en fabrieken effectief voor 100 procent op propere energie draaien in de 43 landen waar ze actief zijn.

Dat is vandaag de dag nog niet mogelijk volgens het bedrijf wegens externe beperkingen, maar ze verzekeren de buitenwereld dat ze er zo snel als ze kunnen aan werken.

“We zijn toegewijd om de wereld beter achter te laten dan we haar gevonden hebben”, zegt Apple-CEO Tim Cook in een statement.

“We zullen de grenzen blijven verleggen van wat mogelijk is met de materialen in onze producten op het vlak van recyclage, onze vestigingen en ons werk met leveranciers. De toekomst hangt ervan af.”

626 megawatt

“Apple heeft over de hele wereld momenteel 25 operationele projecten rond hernieuwbare energie”, klinkt het persbericht. “In totaal gaat het om een capaciteit van 626 megawatt waarvan maar liefst 286 megawatt in 2017 bewerkstelligd werd. Dat is het meeste ooit op één jaar tijd.”

“Er zijn ook meer dan 15 projecten in de maak. Als die één keer af zijn, zal meer dan 1,4 gigawatt aan hernieuwbare energie verspreid kunnen worden in 11 verschillende landen.”

Gesponsorde artikelen